// arthitectural / Architecture / Alvaro Siza | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

Alvaro Siza | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

Architecture JM_Siza_BVST_028

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo TirsoThe Firefighters barracks matches the CB1 Type program and is located in Quinta de Geão, at the lot 28, of 4770 m2. The building comprises a total gross area of 1173 m2 and lodges the support functions to the fire brigade. Starting from the “Lobby – Access”, it is organized in 3 floors. It develops exclusively at the ground floor level in the continuity of the sector A, with its own access from the corner of the B and C streets, houses the tasks of the associative sector and comprises a total gross area of 145 m2:

- Lobby – common to the sector A
– Reception and board secretariat
– Board room
– Full accessibility sanitary

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Between sectors A and B there is a circulation space, open onto a courtyard, communicating with all building functions. In the terrain remaining space, between the building and the EN 104, lies the Operational Parade, of 914 m2, with access from the C street and directly from the car park. Next to the Operational Parade is located the Home-School (CE) and the workshop and washing (OL).

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

The Honor Parade is located next to the building main façade from the C Street. Regarding the landscaping project and exterior arrangements, the proposal envisages the establishment of paved green areas that will serve as a framework and support space. The paved areas, excluding the car accesses and the terrace area outside the Bar, are coated with stone trimmed asphalt concrete.

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

 

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

Arq. Álvaro Siza Vieira | Volunteer Firefighters Barracks of Santo Tirso

© Joao Morgado

The green areas will be targeted for the existing vegetation reinforcement in the slope areas, proceeding to the replacement work of degraded species. Occasionally some trees will be brought, fed by an automatic irrigation system and flagged by boilers in the paved areas.

Location: Quinta de Geão, Portugal
Architect: Alvaro Siza 
Project coordinator: Arch. José Carlos Nunes de Oliveira
Collaborators: Arch. Marco Rampulla, Arch. Pablo Elinbaum,  Arch. Patrícia Teixeira,  Arch. José Pedro Silva
Structure project: Eng. Jorge Nunes da Silva, Eng. Raquel Dias
Electricity and security project: Eng. Alexandre Martins
HVAC project: Eng. Raul Bessa
Water and Sanitation project: Eng. Raquel Fernandes
Client: Associação Humanitária Bombeiros Voluntários de Santo Tirso
Contractor: EMPRIPAR, Obras Pública e Privadas S.A.
Photography: Joao Morgado 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more