// arthitectural / Concept & Competition / Andrea Maffei Architects | Guggheneim Helsinki Museum

Andrea Maffei Architects | Guggheneim Helsinki Museum

Concept & Competition Guggenheim_Helsinki_AMA_3

The competition is about the construction of the new Guggenheim Museum in Helsinki. The project area is located near the port of Eteläsatama, a central urban area with great cultural significance for Helsinki.

Guggenheim_Helsinki_AMA_1

The design concept is defined by many project ideas. These are:

• The relation with the elements of the city

The dimensional matrices of the project result by the main elements of the project area like the quay and the curve that define Laivasillankatu. In order not to limit the view of the sea from Tähititonin Vuori Park and from the buildings on Laivassilankatu (including the Palace Hotel), the height of the museum is limited to 9 meters. Through the footbridge across Laivassilankatu, that extend Bernhardinkatu down to the sea, is created a connection with the Design and Finnish Architecture Museums; this allows visitors to access to the functions of the museum roof like the theater, the sculpture garden, the park and the panoramic tower.

Guggenheim_Helsinki_AMA_2

ELEV+SEC+4 RENDER

• The great museum space

The open space allows to visit the museum without having to overcome barriers such as stairs or ramps. The functional and architectural quality of this space is remarkable because it allows to define different configurations of the space and of the visit paths through moving walls with ceiling rails in accordance with the exhibition needs like temporary exhibitions or any kind of event. The indoor height of 8 meters also allows to expose art works of considerable size. The service areas are facing towards the central space through glass walls.

SHEET 02

• Structural Elements

Spatial and functional characteristics are defined by truss structures that reminds the mechanical elements of a port; the truss beam, parallel to the quay, allows to free up space on the ground floor and the first floor by limiting the number of the columns while the panoramic tower defines, through the design of the structures, a lightweight landmark in the harbor skyline.

SHEET 02

• Open Spaces

In addition to the museum function the concept design define a Multi-Purpose space on the roof that is a natural extension of the public space of the city. So, regardless of the museum opening hours, the visitor can enjoy a privileged view of the city through the panoramic tower, participate to an artistic event from the stands of the theater, live the park (natural extension of Tähititonin Vuori Park) and the sculpture garden or, more simply, walk by the roof to reach easily the museum. The Cafe / Bar, the Design Store and the restaurant are independent from the museum and allow opening hours even in the evening.

SHEET 02

Materials of finnish tradition are used in the museum, like teak wood on the roof. The plants solutions will get great energy saving and sustainability. So the project defines a place with great functional diversity and creates a new centrality in the port of Eteläsatama that brings new innovative features to the fruition mode of a museum with a great architectural quality reached through specific design and planning choices.

Guggenheim_Helsinki_AMA_4

Location: Helsinki, Finland
Architect: Andrea Maffei Architects
Design team: Stefano Bergagna, Davide Cazzaniga, Giuliano Godoli, Giorgio Ramponi, Yijie Wu
Program: Guggenheim Museum
Client: Guggenheim Foundation
Total area: 11.824 mq
Covered area: 10941 mq
Maximum Height: 75.10
Materials: concrete, steel, glass
Competition Time: June 2014 – September 2014
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more