// arthitectural / Architecture / Andrew Maynard Architects | Moor House

Andrew Maynard Architects | Moor House

Architecture Andrew Maynard Architects | Moor House

Andrew Maynard Architects | Moor HouseHow do you create a home in 4.5m? It’s tricky, but a lot of fun. A family of four had lived in this modest, ageing house for almost eight years. As the children neared their teenage years something had to be done. Abandoning their home and moving elsewhere was not an option as the family was an important part of a thriving community.

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

Within this pocket of Fitzroy is a dense mix of workers’ cottages and small terraces. All are modest in size, many are dark and cold. Many of the cottages and terraces are in original condition, with a simple facade hiding an assemblage of brick and weatherboard lean-tos in the rear yard looking onto bluestone laneways. These lean-tos create a mesh of detailed and varying volumes, in stark contrast to the simplicity of the street front. When building in the rear of a property in this context, facing onto the laneway, one is acutely aware of the smallness and texture of the existing built form. Within this context the burden is on the designer is to respond to the assemblage of small volumes while also maximising the potentials of the owners’ brief.

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

As Fitzroy has gentrified we have seen renewal take place in unsympathetic ways. There are numerous examples of this assemblage of dark brick and weatherboard being replaced with large contemporary objects that dominate its context. The tactic at Moor Street was to maximise the interior functions and available space, while also responding to the context by creating a single building out of three small objects rather than a single contemporary monolith. The tired lean-to which housed the kitchen, bathroom, dining and laundry were removed. These functions were relocated and updated along with the addition of a master bedroom over. The original brick terrace was retained, tidied and brought back to life.

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

Andrew Maynard Architects | Moor House

© AMA

In the centre of the original house was a small light well containing a beautiful, yet constrained, Japanese maple tree. The family often found themselves conversing through this lightwell. Conversations took place, through the maple, from upstairs bedroom to kitchen opposite, to study space and even the bathroom. The maple was retained and the lightwell expanded and surrounded in glass, bringing the tree into the living spaces.

Andrew Maynard Architects | Moor House

© Peter Bennets

Andrew Maynard Architects | Moor House

© Peter Bennets

Andrew Maynard Architects | Moor House

© Peter Bennets

The conversations between spaces and levels, through the maple, are better and easier than ever. The separate boxes on the upper level contain the master bedroom. This space is surrounded by the canopy of the maple to the south and the canopy of a large gum tree to the north, making the master bedroom feel much like a treehouse. Through the gum’s canopy are views over Fitzroy, revealing the detailed assemblage of the brick and weatherboard lean-tos of the surrounding workers’ cottages and small terraces.

Location: Fitzroy, Australia
Architects: Andrew Maynard Architects | Andrew Maynard, Mark Austin
Project name: Moor House
Building surveyor: Building Strategies
Engineer: Coulthard Shim P/L
Photographer: Peter Bennets, AMA
External cladding: Spotted gum timber cladding, Stramit colorbond Long Span metal sheet
Internal cladding: Plywood, plasterboard
Windows: Steel framed windows by Skyrange Engineering
Flooring: Reinforced concrete slab (ground floor)
Timber flooring (first floor)
Roof: Stramit Long Span roofing
Tiles: Classic Ceramics
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more