// arthitectural / Architecture / Anik Péloquin Architecte | Vacation Home in Messines (24X36)

Anik Péloquin Architecte | Vacation Home in Messines (24X36)

Architecture 1105-02_08_sc_v2com

1105-02_17_sc_v2com

This small home located in the middle of the woods was designed for 2 outdoor enthusiasts. This lakefront house is situated on a steep terrain in Gatineau. To reduce construction costs and minimise impact on the ecosystem, it sits on the foundations of an old 24′-0″x36′-0″ chalet. A large partly-covered deck runs along 3 sides of the house. It is an integral part of the house’s architecture and provides extra living space during summer.

1105-02_04_sc_v2com

Every room and hallway in this house face the lake. A double-height structure adorned with large windows amplifies the small space. Lots of natural light enters the room and at the end of the day, the shadow of the trees projects onto the walls and floors somewhat erasing the indoor and outdoor perimeters.

1105-02_10_sc_v2com

1105-02_09_sc_v2com

Mirroring its environment, the house is covered with wood. The bluish grey colour of the vertical boards was chosen to match the green colour of summer vegetation. The navy plywood insertions replicate the colour of larch needles in the fall and winter.

1105-02_07_sc_v2com

The large deck has a suspended canoe. It refers to the Legend of the Wild Hunt featuring Gatineau’s lumbermen. It shares the space with strange characters designed by the drawing on the navy plywood and windows.

1105-02_06_sc_v2com

This compact and cost-effective house is a simple and hospitable place led to appreciate the natural environment.

Location: Messines, Gatineau, Quebec, Canada
Architect: Anik Péloquin Architecte
Official name of the project: Vacation Home in Messines
Project Manager: Anik Péloquin
Engineer: Les consultants Yves Augé et associés
Contractor: Construction Sébastien Raineault
Landscaper: F.J. Richer paysagistes
Project surface area: 1,200 sq.ft
Finalisation date: March 2013
Photographer: Alberto Biscaro
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more