// arthitectural / Architecture / AQSO arquitectos office | Casa Cuña

AQSO arquitectos office | Casa Cuña

Architecture AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_exterior_night_view_elevation

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_rear_garden_night_view_open

This house occupies a narrow plot located in a new residential area. The slender shape and the sloping roof stand out in the landscape as a wedge ascending against the slight slope of the land.

The residence is located in Lorquí, a small town in Southern Spain surrounded by a landscape shaped by eroded hills known as ‘Montes Blancos’. The ascending shape of the house outlines a triangular elevation standing over the terrain, capturing views towards the Segura River´s meadow.

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_exterior_night_view_elevation

The neat domestic space is arranged around a generous double height living room in which lower part kitchen and pantry are located. A mezzanine is inserted into the tallest part of the house where the master bedroom is located. The staircase giving access to the loft, made of a folded exposed concreted slab, ends in an indoor balcony used as office space facing the living room.

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_upper_floor_office_space_living_room

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_kitchen_counter_interior_balcony

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_exposed_concrete_staircase_detail_window

The lower floor is connected on one side through a large opening to a garden while the mezzanine opens to a semi-covered terrace. Light colors, characteristic in traditional architecture of sunny areas, are predominant inside and outside the house. The mortar facade, window frames and walls contrast with the grey hardwood flooring and a cream-colored travertine wall enclosing the entrance door.

AQSO_Casa_Cuña_1104MHL_living_room_interior_open_kitchen

The structural system of the house is based on concrete slabs and supports enclosed by honeycomb clay block walls. The roof is made of a waterproof thin concrete slab protected by a sandwich panel.

Location: Lorquí, Spain
Architects: AQSO arquitectos office
Project title: Casa Cuña
Subtitle: Private residence in Lorquí
Ground Floor Area: 185 sqm
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more