// arthitectural / Architecture / Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow House

Architecture Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseThis project involves restoration and alteration to the existing Edwardian house, and the demolition and construction at the rear for a new addition. The transparency and openness of the new part is a deliberate counterpoint to the introverted Edwardian house with its dark central corridor. Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements. The project evokes a certain reference to the Farnsworth House by Mies van der Rohe, and many courtyard houses in Melbourne by McGlashan and Everist.

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseThe two mature Elm and Willow became the constraints to the project.  They informed the arrangement of our new addition, and together with passive solar orientation the result is a U-shaped plan enclosing a north-facing courtyard.

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseThe structure is suspended over the ground to avoid damaging the critical root zones of the two trees.  The concrete floor and roof slabs are meticulously detailed, with significant input from our structural engineer, to appear and feel light, floaty and airy, a dialectic relationship between weight and material. This quality is enhanced by a skeletal structure of “skin and bones”, in which the non load-bearing glass sliding windows become a mere breathing skin between occupants and the outside world.

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseInternal planning strategies were devoted to the spatial hierarchy, in an interplay of inner and outer, and sequence of spaces. The link between the old and new is merged into the layering of spaces where inside and outside becomes one – the transparency of the borders separating interior and exterior allows the eye to perceive other elements that create the spatial order: fences, trees, stones, woods, clouds and borrowed landscape.

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseThe addition has a passive ventilation system, whereby louver windows promote cross ventilation. The building materials specified are non-toxic and from renewable resources. The concrete structure provides thermal masses to the house with the slabs further insulated to minimise heat loss. All glazing are double-glazed to provide comfort to the interior, and the deciduous trees provide essential shading to the house during summer. Energy and water-saving fittings have been used throughout, and rain water is harvested for use in the gardens. A new carport with grid-connect solar power panels is in the design process.

Architects EAT | Elm & Willow House

Architects EAT | Elm & Willow HouseIt was a total of 3 years from the first meeting with the clients to the day they moved back into the house, during which the construction took 18 months, the client found passions in designing his gardens and their first child was born. It is a house for enjoyment, living in landscape with the family, and appreciation of tranquillity, intimacy and sanctuary – which were our original brief.

Architect: Architects EAT
Location: Australia
Project Team: Albert Mo,James Coombe, Eid Goh
Consultants
Builder: Sargant Constructions
Enginee: R.Bliem & Associates
Building Surveyor: Building Strategies
Arborist: Arbor Co
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more