// arthitectural / Architecture / Architrend Architecture | Team – Architrend Office

Architrend Architecture | Team – Architrend Office

Architecture Architrend Architecture | Team - Architrend Office

Architrend Architecture | Team - Architrend OfficeMade of reinforced concrete and covered in glass, this building a strong character tends to get minimal, with the least formal means, the ultimate functional outcome. The project is located in an area of urban sprawl on the outskirts of Ragusa.

Architrend Architecture | Team - Architrend Office

© Umberto Agnello

Architrend Architecture | Team - Architrend Office

© Umberto Agnello

 The building has a large frame on the first floor, concrete-face view of 50 cm height, placed flush with the external shock defines the volume of the first floor, creating a gap with the glass facades of the ground floor. Wide overhangs to protect the entire perimeter of the building’s windows from the sun, the curtain walls are made of aluminum frames with thermal and solar control double glazing with argon gas, along with a system of exterior blinds in aluminum slats, electrically adjustable , maximizing the contribution of solar radiation.

Architrend Architecture | Team - Architrend Office

© Umberto Agnello

Architrend Architecture | Team - Architrend Office

© Umberto Agnello

A system made up of photovoltaic panels, installed in an open area of the lot, by the power of 50KW, fully complies with the building’s energy requirements.  All system components are managed by the building of a Vantage home automation system that acts on the sensors for the lights inside and outside, on the opening or closing the curtains to adjust the intensity of daylight and the alarm system. The water of rainfall collected from roofs is collected in a special reserve and reused for irrigation of green.

Location: Ragusa, Italy
Architects: Architrend Architecture
Principals in Charge: Gaetano Manganello, Carmelo Tumino
Client: Team s.r.l., Polis s.r.l.
Structural Engineer: Ing. Rosario Tomasi
Facade awnings: Griesser
Key materials: Glass Pilkington; Facade Metra; Concrete; Steel; Stone
Contractor: Geos s.r.l.
Site area: 5000 sqm
Built area: 2200 sqm
Project date: 2005-2008
Photographs: Umberto Agnello
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more