// arthitectural / Architecture / A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | 028 Mother & Baby Care Center

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | 028 Mother & Baby Care Center

Architecture A/ZC - Atelier Zündel & Cristea | 028 Mother & Baby Care Center

EPSAN, a psychiatric establishment located near the entrance to the community of Brumath (to the north of Strasbourg), is organized, behind an enclosure wall, like a little city made up of a number of pavilion buildings, connected by an orthogonal network of roads.

The project included the completion, within the UMB, of a Day Hospital, a Full Time department, communal areas and consultation offices, with each of these sections requiring their own entrance. In the image of the establishment’s existing pavilions, in the south of the grounds, the UMB was completed in the shape of an open “U”, enclosing a garden. The ambience, in the image of traditional Japanese pavilions, centers around a piece of nature, thereby creating a contemplative setting.

The continuous, covered walkway linking the three entities, providing a smooth transition between interior and exterior, is an element that reflects this specific spatial relationship. The garden extends to the interior via two courtyards that stand next to the main entrances. Thus, the first sight upon arriving at one of the entrance halls is a view through to the garden.

Location: Brumath, France
Architects: A/ZC | Atelier Zündel & Cristea
Consultants: SIRR
Client: EPS Alsace Nord
Surface area: 1230 sqm
Project year: 2007

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more