// arthitectural / Architecture / b720 Fermín Vázquez Arquitectos | La Mola Conference Centre

b720 Fermín Vázquez Arquitectos | La Mola Conference Centre

Architecture b720 Fermín Vázquez Arquitectos | La Mola Conference Centre

In a location trapped between a golf course and a forest, a considerable building volume is distributed. Three pavilions scattered on the hillside with strict rationality solve a functional program for low interpretations. The link between them is provided by a semi buried body that takes more formal freedom and that is protected from the sun with a lattice tree. The colour becomes a contextualized mechanism that, far from seeking to camouflage, it proposes an artificially conscious emulation on an unnatural support in an intentional correlation with the nature of the forest and the artificial nature of golf.

La Mola Hotel and Conference Centre is located on a site adjacent to the new El Prat Golf Club, in the natural reserve of Sant Llorenç de Munt I l’Obac (Terrassa). The project involves the construction of a hotel complex of 186 rooms with complementary services, meeting and convention spaces, auditoriums, multipurpose rooms and other services related to health and wellness (spa area, fitness, etc.).

To avoid the strong visual impact that a complex of such dimensions could cause in this environment, it has been chosen to split the program into four prismatic buildings which don’t exceed in height the surrounding forests, thereby a better implementation and integration is achieved.

Two of the volumes house the rooms settled out longitudinally along a central corridor on three floors above ground. There is also a living room in the entrance and several basements for complementary services (kitchens, spa, etc.). The rooms on the south facade have balconies and a sunscreen formed by some mobile slides of perforated sheet designed as a large coloured curtain. Their tones and volumes are blending with the colour of the existing vegetation in an intentional game from an area located between a forest and the “artificial nature” of the golf course.

A third prismatic volume, similar but of greater height between floors, hosts the conventions centre. Inside there are several auditoriums, multipurpose rooms of varying size and multiple meeting spaces around a large open lobby, also with a ground floor directly communicated with the outside world, projecting uses (as a conference centre) to the outdoors.

In a central position between these three volumes, there is a fourth building housing the common areas that function as an access core and general distributor of the complex. A sunshade formed by corten steel plates provides protection and privacy to its large glass facade at the same time evoking the landscape around it, thus becoming the main reference point for intervention.

Implementation and landscape
La Mola Hotel and Conference Centre was proposed as an architectural design that respects the natural environment in which it is situated. Because of this, it was given special attention to the layout of the different volumes built. Thus, most of the trees of the place remained in its initial location and a lower part of them were transplanted. Furthermore, the plot was populated with trees to form a garden where irrigation is resolved entirely by the recycling of gray water generated in the centre.

Extensive areas of glass facades allow maximum use of natural light in winter while in summer the adjustment of various solar control systems prevents the overheating of the stays. Moreover, the system allows free cooling in a controlled way the favourable conditions of the outside air, thus reducing the need of artificial air conditioning. Solar panels located on the roofs of two buildings help to reduce energy consumption for the generation of hot water.

The predominant use of concrete, combined with pine wood closures and decks gardened, provides a whole unit making it a peaceful space, integrated into its surroundings. The outdoor areas have been addressed by creating paths and landscaped areas of rest and meeting that interconnect with each one of the buildings.

Location: Camí de Can Bon Vilar, Terrassa, Barcelona. Spain
Architects: Fermín Vázquez – b720 Arquitectos
Project chiefs: Peco Mulet, Fernando Luna, Andreas Moser
Project team: Pablo González, Laura Marticorena, Carles Martínez-Almoyna, Eduard Miralles, Manuel Rivas, Giussy Ottonelli
Team on site: Andreas Moser, Eduard Miralles
Client: Layetana Inmobiliaria
Developer Company: Layetana Inmobiliaria
General contractor: Costruccions Baldó, S.A.
Quantity surveyor: Josep Gilabert
Structural engineer: Guillem González (Base 2)
Services engineer: P.G.I. Instal·lacions S.A.
Acoustic consultant: Audioscan S.A.
Lighting consultant: Maurici Ginés (Artec Luminotecnia)
Landscape consultant: Bet Figueras
Interiorism consultant: Pilar Líbano + Jaume Pons / Denys y Von Arend
Project Manager: Idom S.A. Oscar Larrea, Alex Carbonés
Solicitor: Principal Halley
Gross Floor Area: 17.400 sqm
Construction date: 2004 – September 2008
3D Images: b720 Arquitectos, Magdalena Ostornol, Carlos Pascual

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Pingback: Your Garden()

  • http://conferencecentremeetingrooms.ie/ Conference Centre

    Good site plan

  • Meeting Room Hire

    I love your conference center infrastructure and location.

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more