// arthitectural / Architecture / Badia Berger Architectes | Mantois technology centre

Badia Berger Architectes | Mantois technology centre

Architecture © Takuji Shimmura

The Mantois Technology Centre, located at the heart of the Mantes – Université precinct, is the first phase of the Mantes-Université development project.

The 12,000 sq. m campus regroups science and technology learning and research facilities, with a capacity to host 1500 students. This condensed research environment brings together students and researchers from different fields, creating a genuine dynamic based on “mechatronics” and its fields of expertise: automobile, home automation, and reduced mobility accompaniment.

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

The building forms an angle which serves as a focal point and provides a vertical view of the site – the building’s façade contributes in creating a vibrant public space, with its high level visibility and the balcony open to the valley below, creating a belvedere.

A horizontal volume reveals the diversity of the different spaces, all the while highlighting the site’s gradient.

The mineral-like quality and irregular apertures of the horizontal volume contrasts with the vertical volume suspended above the balcony, with its façade dressed in long thin timber profiles. This strong visual element placed on the corner signifies the square’s fringe.

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura

Two envelopes, both sensitive to their environment, offer very different solutions to protect the interior of the building: the timber profiles create a vertical dynamic, while the horizontal element clad in self-levelling concrete addresses the horizontality.

Location: Mantes-La-Ville, Yvelines, Île-de-France, France
Architect: Badia Berger Architectes | Badia Berger
Project lead: Stephane Nikolas
Economist: Gautreau Associés
Structural engineering: Batiserf Ingenierie
HVAC engineering: Sogeti
Acoustics: A. Taravella
HQE: Slh Ile-De-France
Surface area: 5,085 sq. m net surface area
Cost:
Project cost: €8.374 M ex-VAT (Value as at 10/2010)
Cost/Sq. m€: 1,647/sq. m net surface area
Timeline:
architectural competition > winning project in 2008
delivery > October 2013
Environmental certification: NF HQE® for tertiary buildings
Photography: Takuji Shimmura
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more