// arthitectural / Architecture / Bates Masi Architects | Lion’s Head

Bates Masi Architects | Lion’s Head

Architecture Bates Masi Architects | Lion’s Head

Bates Masi Architects | Lion’s HeadSet on a narrow property atop a bluff overlooking Gardiner’s Bay, this house replaces a vacation home shared by two brothers and their families for over 25 years before it was destroyed by fire.  Since originally building on the site, new regulations have been established and the families have grown in size.  The new structure responds to these needs while preserving and enhancing the casual summertime lifestyle long enjoyed by its owners.

Bates Masi Architects | Lion’s Head

© Bates Masi Architects

Bates Masi Architects | Lion’s Head

© Bates Masi Architects

The house is composed of two simple taut volumes clad in durable slate tiles and a weathering wood with naturally water-resistant tannins and oils.  The public and private living areas are in the waterside volume, all with spectacular views and access to the beach.  Circulation, baths, and utilities are in the landward volume overlooking the pool.  By offsetting the volumes vertically and horizontally, the surface area of the compact design increases, allowing for more windows to admit light and westerly breezes.  This slippage also creates intimate outdoor spaces for bathing, entertaining, and dining.

Bates Masi Architects | Lion’s Head

© Bates Masi Architects

Bates Masi Architects | Lion’s Head

© Bates Masi Architects

Each volume is a deep frame, providing privacy from neighboring properties and leaving the east and west facades transparent for unobstructed views and seamless transitions between inside and outside. The frames are opened-up at their ends to create spaces that defy the conventional distinctions between indoors and outdoors.  At the roof deck, portions of the ceiling and upper walls are omitted to create an “outdoor room” open to the sky and the view, yet more contiguous with the interior than a conventional deck or terrace.  The screened porch is similarly opened to the elements while remaining  integrated with the sequence of interior rooms.

Bates Masi Architects | Lion’s Head

© Bates Masi Architects

The frames direct attention away from the house to the water views and surrounding landscape, further easing the boundaries between interior and exterior spaces. By carefully intertwining spaces and materials with the landscape, the design creates an environment that the family will continue to enjoy for many years to come.

Location: East Hampton, New York, USA
Architects: Bates Masi Architects
Client: Private
Builder: Karl Avallone Builder
Structural Engineer: Steven L. Maresca
Project Complete: 2009
Photography: Bates Masi Architects
Project Area: 3500 sq ft
Tile: Ann Sacks
Bathroom Sinks, Fixtures, accessories: Kohler
Toilets: Toto
Master Bathtub: WET Style
Kitchen appliances: Sub Zero, Wolf, Miele
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more