// arthitectural / Architecture / Bates Masi Architects | Re-Cover

Bates Masi Architects | Re-Cover

Architecture 6 Recover_Exterior

Thirty-five years after the firm originally designed this vacation residence, its new owners sought to rejuvenate the house while preserving its spaces, seasoned tones, and texture. Clad inside and out almost entirely in twelve- inch wide cypress boards, the original house exuded a straightforward simplicity the owners wished to maintain. By constraining the palette of materials and reusing salvaged parts of the existing house, the line between new and old becomes nearly imperceptible, limited only to minimal inflections in finish.

4 Recover_KitchenIn the enlarged and updated baths, and in the modernized kitchen and dining terrace, a dense glacial sedimentary sandstone is used for its fine workability into a variety of finishes. In this way the stone varies subtly – only in texture – as it is reapplied from one surface to another: horizontal walking surfaces are rendered with a smooth honed finish, vertical wall surfaces with a rough flamed finish, and countertops in a glossy polished finish. This tactile language is traced consistently from room to room.

3 Recover_Master BathLittle of the material seen in the addition is in fact new. As the south wall and deck of the house were dismantled to make room for the new construction, the cypress boards and cedar decking were carefully salvaged and machined into new siding, fine scrim material, stair treads and risers. Reused, this cladding bears precisely the same patina as the other surfaces in the house – an effect truly impossible to achieve with new construction materials. Only on close inspection is new texture and color revealed at the boards’ freshly cut edges.

2 Recover_StairsIn enhancing the simplicity of the original design, a subtle complexity has emerged. Splices, cuts, and finishing techniques inflect upon otherwise homogenous materials, recording the methods of craft and workmanship. Over the next thirty-five years the patina that naturally accrues over time will continue refine the delicacy of these inflections.

Location: East Hampton, New York, USA
Architect: Bates Masi Architects 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more