// arthitectural / Architecture / Bates Masi Architects | Sam’s Creek

Bates Masi Architects | Sam’s Creek

Architecture 14 Exterior

We live in a time where smart phones and tablets are in everyone’s hands and multitasking is the normal way of life. Influenced from the client’s multitasking lifestyle, a diverse set of requirements developed for a new home. The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house without interruption; a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children, or guests could come and go without disturbing the rest of the family. These programmatic requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from front to back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display, and provides a setting where guests can see and be seen.

1 Sams Creek_ExteriorA series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program focuses the view from the street though the house to the landscape in the rear. Mahogany boards wrap floors, ceilings, and the sides of the boxes to heighten the perspectival view and provide privacy from neighbors.

2 Sams Creek_ExteriorEach box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the scale of each box is tailored to its program. On the exterior, interstitial spaces between the arranged boxes form gardens and patios. The overlap of the boxes on the interior creates thresholds with unique spatial relationships. With each box occupying a specific program, the multitasking of different events is accommodated. A limited material palette provides continuity and serenity amidst the diverse activities.

3 Sams Creek_Fireplace and diningMahogany is used inside and out for its inherent durability without the need of harsh stains or finishes. Travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes.

13 Sams Creek_Pool HouseThe large flat roofs hide photovoltaic panels to reduce the energy demands of the house. Geothermal heating and cooling, interior light wells, overhangs, integrated operable awnings, and organic finishes further reduce the home’s environmental impact.

8 Sams Creek_KitchenThe separation of program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue into their home. Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture. The clients’ new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it.

Location: Bridgehampton, New York, USA
Architect: Bates Masi Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more