// arthitectural / Architecture / Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

Architecture Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

Discreet presence of a giant complex

The principal urban development objective of this large-scale project, the dimensions of which far exceed those of the surrounding fabric, is to ensure the successful integration of the complex into a park-like setting. The use of a traditional courtyard structure is an effective means to this end. A system of five interconnected blocks enables the 144,000 square-metre property to be broken down into appropriately sized units. The structure of the complex is determined  by the individual modules, which function as independent units.

Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

© Werner Huthmacher

Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

© Werner Huthmacher

This divides the building into clearly recognizable parts and simplifies the internal organisation. This hallmark of the interior can also be discerned in the overall layout of the five blocks. Its determining feature is the varied design of the internal courtyards, one of the purposes of which is to counteract any sense of anonymity and facilitate identification with the architecture. The emphasis is on achieving as great a degree of normality as possible. The two-storey reception hall radiates spatial clarity and an airy spaciousness. A recurring feature throughout the complex
is the continuous reference to the outdoor space.

Baumschlager Eberle | Hospital AZ Groeninge

© Werner Huthmacher

 

The organisation of the imposing building volume around the courtyards gives rise to intriguing spatial sequences and subtle changes of atmosphere, which give the whole complex a special quality. The homogeneous appearance of the facades with their (Arcadian) message of burden and support serves as a metaphor for the hospital: the comfort of its facilities mitigates the load the patients have to bear. The impression created by the hospital complex, which is framed and filled with greenery, is that of an urban structure of great diversity: a little town with houses and gardens – introverted, but not hermetic; open, but not exposed.
Michelle Corrodi / Gert Walden

Location: Kortrijk, Belgium
Architect: Baumschlager Eberle
Client: AZ Groeninge v.z.w.
Planning: Baumschlager Eberle, Vaduz FL, Vaduz, Osar architects n.v.
Project architect: Christian Tabernigg, Hilde Vermolen, Louis Lateur, Bert Van Boxelaere
Assistance: Christian Hallweger, Susanne Bertsch, Frank Verschuren, Daniela Concin, Joachim Ambrosig, Stephan Strässle, Gauthier Jonville, Hanspeter Böhlen
Photography: Werner Huthmacher
Landscape architect: CTRL-Z BE, Gent
Building technology: Sorane SIA CH, Lausanne Lenum AG, FL, Vaduz Ingenium n.v.BE, Brugge
Structural engineer: Jan Van Aelst BE, Antwerpen
Site area: 144.000 m²
Floor area: 115.280 m²
Area of building: 31.460 m²
Building volume: 489.485 m³
Commencement of planning: Juni 2000
Commencement of work:
Phase 1: 2005 – 2010
Phase 2: 2012 – 2017
Completion: 2017
Building costs:
Phase 1: 82 Mio EUR
Phase 2: 202 Mio EUR
Photographer: Werner Huthmacher
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more