// arthitectural / Architecture / bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

Architecture bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor CenterThe Gotthard AlpTransit Visitor Center in Pollegio is the first of two buildings, which will stand at the two entrances of the Gotthard railway tunnel. These two buildings will be a token of the significance and the complexity of the construction of this railway tunnel in the advancing twenty-first century. For travelers who only pass through the region the fleeting impression they get of the tunnel construction is too limited to convey to them the scope of the project and its complexity. Such is the goal of the Visitor Center; it is to bring home the difficulties of the construction and its importance for the future. Indeed, the 57 kilometers through the mountain are a real challenge for the technology and the imagination of our age. The aim of the Center is to reveal the wonders on an otherwise invisible world of creativity and hard work.

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

More than a simple exhibition space, the buildings will offer visitors an experience of the materiality of distance. In that sense, the Visitor Center in Pollegio is more a transposition of matter into experience, rather than an exposition about matter. Visitors are not only shown the materiality of distance, but they actually enter that matter through which the tunnel is dug; they can feel its mass, its power, and the forces at work in the construction of the tunnel.

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

 

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

The outer structure of the Visitor Center is built with the material excavated from the mountain. Millions of pieces of gneiss—the rock out of which the mountain is made—of 100 to 150 mm in diameter are lumped together in big steel nets to form two huge basket-like blocks. These two blocks create the impression of spaciousness of the Center even as they render the astounding materiality of space. The main rooms of the Center are distributed on two levels suspended on a steel structure anchored in the blocks. Glass walls suspended on that structure create a visually and sensorial independent unit; they also contribute to regulating the temperature inside the building. Service rooms, such as lavatories or storage spaces, are of massive reinforced concrete; they are either concealed by the blocks, or they run through the latter like tunnels.

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

bauzeit architekten | Gotthard AlpTransit Visitor Center

© Yves André

The main space of the Center is defined by the contrast between materiality and immateriality. Contrasting with the imposing heaviness of the raw material used for its construction, the exhibit itself resorts to quasi immaterial means to reach the consciousness of the visitor: play with light and transparency, images projected on glass, multimedia devices illustrate the tension between the gravity of matter and the lightness of the human imagination. The exhibit and the space devoted to it evoke the titanic forces at the heart of the mountain, the heroic efforts expended to vanquish them, and the fluidity and ease of newly achieved communication. In addition to the Visitor Center itself, the building also hosts an exhibition area, a shopping area, a restaurant and a conference center. Permanent and temporary exhibits about the construction of the tunnel will then be organized there.

Location: Pollegio, Ticino, Switzerland
Architectsbauzeit architekten | Roberto Pascual, Peter Bergmann, Yves Baumann
Exhibition DesignAtelier Oï 
Client: Alp Transit Gotthard AG
Design Year: 2001-2002
Construction Year: 2002-2003
Budget Building: 8.7 Millions CHF
Budget Exhibition: 1.3 Millions CHF
Volume: 9.700 m3
Photographs: Yves André
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more