// arthitectural / Interiors / Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Interiors Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio AtochaRenovation of a 2400m2 building dating from1775 in Madrid’s historical quarter. The main functional decision was the construction of a second staircase nucleus, which permitted an optimal arrangement of apartments adjusted to the minimum size allowed by planning regulations. The apartments themselves are organized around a service nucleus (kitchen, bathroom and storage) which simultaneously separates and relates the served spaces, and around which the house evolves as an open, continuous space.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio AtochaIn the attic, a continuous roof section was suppressed to create terraces, relieving the interior character usual in these spaces. The floor structure, in good state but insufficient in resistance, was reinforced with a 5cmthick light-concrete slab connected to the beams, offering an inexpensive and effective solution which allowed to keep the beams visible and gain ceiling height.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Beriot, Bernardini Arquitectos | Renovation Edificio Atocha

Location: Madrid, Spain
Architect: Beriot, Bernardini Arquitectos
Year: 2004
Surface area: 2400m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more