// arthitectural / Architecture / BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

Architecture BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | BekaertBekaert (www.bekaert.com)  is a world market and technology leader in steel wire transformation and coatings. The new administrative building is built on a site in Zwevegem, near the Bekaert Technology Center (BTC) site. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritizing the synergy between the new project and the BTC. The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy.

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

The building is situated across the street pattern, partly positioned in parallel to the buffer pond corresponding with the rhythm of the buildings in the Esser industrial zone, partly connected to the ETC buildings. The result is a playful element in the design.

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

Architecture
The program consists of two levels with a rooftop level. The building is made up of two offi ce zones that are positioned at an angle. The zone between both volumes is used for the entrance and the lobby with a footbridge. The office zones are on the facade side (in function of the view, air and light).

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

The fixed cores are in the middle zones, i.e., formal and informal meeting spaces, open spaces and internal vertical circulation. Open spaces and skylights create opportunities for night-time ventilation and also introduce natural light into the middle section of the building. The third level has been designed as a penthouse with a multipurpose room with rooftop terrace. The aim was to strike a balance in the architectural plans between transparency and privacy, while respecting auditory comfort. Separate work units alternate with clusters for small groups and larger landscape offices.

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners | Bekaert

© Klaas Verdru

Engineering
The client appreciates the infrastructure’s fl exibility, which has been designed in function of the alternating occupation: the finish has been adjusted accordingly. A thermal building envelope, providing for proper insulation, night-time ventilation and other controllable techniques contribute to a longer lifecycle and limited complexity. The result is a building with a qualitative, powerful and simple architecture with a relatively high degree of craftsmanship and finish, which offers optimal comfort, is flexible, sustainable and energy efficient with target  coefficients of E60 and EPC30.

Location: Esserstraat 2, B-8550 Zwevegem, Belgium
Architecture: Temporary association BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners
Interior architecture: Temporary association BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners
Project management: Temporary association BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners
Structural conception: Temporary association BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners
Structural work: Studiebureau R. Boydens, Loppem
Acoustics: EVA-International bvba, Brugge
Safety coordination: DCC bvba
Client: NV Bekaert SA
Contractors
Closed shell construction: Alheembouw, Oostnieuwkerke
Metalling: Metaalconstructie Blomme bvba, Roeselare
Flooring: Vloeren D’Hondt cv, Tiegem
Interior joinery: Decorteam Jan Meuleman & Co nv, Kortrij k
Painting: Decorteam Jan Meuleman & Co nv, Kortrij k
Patch work: Quality Wall bvba
Fixed furniture: Drafab bvba
Surroundings
Surroundings: Alheembouw, Oostnieuwkerke
Status
Specified execution term: start 01/09/2011 – end December 2012
Actual execution term: start 01/09/2011 – end 20/02/2013
Handover date: March 8, 2013
Surfaces
Area surface: 7.224,51 m²
Land use of the building: 1.200,83 m²
Gross floor area: 3.508,30 m²
Energy Performance: [EPB]
E level: E70 – K level: K23
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more