// arthitectural / Architecture / BURO II & ARCHI+I | Dwelling V. in R. – Reconversion of a Farm

BURO II & ARCHI+I | Dwelling V. in R. – Reconversion of a Farm

Architecture 2012_Woning V te R (c) Fotostudio DSP_67'

Context

The farm used to consist of several buildings clustered around a residential section. Most farms in the Roeselare area consist of two volumes, situated either parallel or perpendicular to each other. The new home was embedded parallel to the barn. Positioning the home in an L-shape opposite the barn will define the residential section a superior way and strengthen the character of the space. The residential section lies at the heart of the site and acts like a turntable for all internal circulation.

Façade 3

Façade 2Architecture

Its simple volume and the use of contemporary materials (wood and zinc) transform the home into a modern interpretation of a centuries-old archetype that now stands as a harmonious yet exciting single entity with the traditional barn in red brick.

2012_Woning V te R (c) Fotostudio DSP_68'Engineering

The living areas are oriented towards the most valuable part of the site in the west and towards the courtyard or residential section. The bedrooms face north and east, providing panoramic views of the surrounding countryside.

2012_Woning V te R (c) Fotostudio DSP_24'Interior design

Colourful indoor objects set the scene in the interior, where the basic colour is white, in combination with a grey polished concrete floor and the warmth conveyed by the wooden windows.

2012_Woning V te R (c) Fotostudio DSP_13'

2012_Woning V te R (c) Fotostudio DSP_06'

Architect: BURO II & ARCHI+I
Team:
arch. Tom Vandorpe (project director)
arch. Kevin Huysentruyt (design architect)
arch. Lorenzo Kemel (project architect)
int. arch. Anne-Mie Vermaut (interior architect)
Actual execution term: 1,5 years
Handover date: January 31, 2012
Area surface: 20.212 m2
Land use of the building: 400.17 m2
Gross floor area: 417.04 m2 (dwelling) + 392.06 m2 (storage space)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more