// arthitectural / Architecture / C+C04Studio | Condominio P

C+C04Studio | Condominio P

Architecture cc04viaposadacv6610

Condominio P is a residential building, built in an area undergoing profound urban change where the buildings built between the 1930s and the 1950s were replaced with poor-quality buildings over the last 20 years.

The design idea for the new condominio P building derives from the synthesis of architectonic rigor and the desire for detachment from the anonymous context and from the greyness of this ex-urban area.

The partì was the search for the building’s uniqueness and the recognizability of the single unit typology as a summation of individual dwellings houses. The synthesis of this concept generated a design as a metaphorical superimposition of “containers houses”. Color is used as an “anti-grey”  tool to display the single units. This is also emphasized through large numbers inscribed on the colored melamine panels. At the same time, these panels are used as a second skin (fixed at 10 cm from the external wall) to protect the building from outside temperature (especially the hot  summer temperatures) providing comfort in the interior spaces. The high performance windows and the insulation layers gave the building the highest  energy-savings classification ( A class ).

The units are thought of  as “unicum”  with no repetition of the typology. They are separated by large terraces which are subtractions from the main volume. All terraces are at the same level of the apartments forming a continuous floor plane. The building has 7 single-level apartments and 3 duplexes.

Architect: C+C04Studio
Location: Via Posada, Cagliari, Italy
Use: Residential
Team: Arch. Eng. Pier Francesco Cherchi, Arch. Mario Cubeddu
Structural Engineer: Studio Atzeri
Site area: 631,98sm
Building area: 1298,32sm
Gross area: 394,86sm
Building coverage ratio: 0,30(gross area divided building area)
Floor area ratio: 5cm/sqm (five cubicle metre for square metre)
Parking capacity: 24
Structure system: concrete
Period of design: 2006-2007
Period of construction: 2007-2009
Exterior finishing: Trespa Meteon Panels – Colored Melamine Panel
Interior finishing: Colored Plaster

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more