// arthitectural / Architecture / Chartier Dalix Architects + Avenier Cornejo Architects | Day-Care And Young Workers Hostel

Chartier Dalix Architects + Avenier Cornejo Architects | Day-Care And Young Workers Hostel

Architecture Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

Context

The new RIVP (Paris public housing agency) building houses three services: a hostel for immigrants, a hostel for young workers, a 66 place day-care on the ground floor, as well as communal facilities. Located in Paris’ 20th arrondissement, just beyond the beltway, it is both Parisian and Lilasian. The building’s almost unique location in Paris makes it a concrete symbol of the reconnection between the two areas. The building is part of an area undergoing immense change: the beltway, which is partially covered and lies just to the west, the site’s sloping topography, the art-house cinema and experimental platform. The building plays with all of these elements, using them as new reference points.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

Services and architecture

The structure’s homogeneity is a reply to the building’s symbolic nature; it is visible from the area’s new public spaces. The high density of the services offered translates into very carefully planned housing, and is offset by two breaks, which divide the building both horizontally and vertically, and increase the value of the compact spaces:

• The third floor is open, and has a view of Paris. This is a common space for residents, where they can access all the community services provided.
• A vertical rift, which is a source of light for the circulations and faces the street, offering a visual link between hostel life and the area around it.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Samuel Lehuède

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Samuel Lehuède

The hostel

The hostel’s common amenities (media centre, sport hall, group kitchen, etc.) are all located on one level (third floor). This area offers the two hostels’ residents the possibility to “live together.” It allows them to get to know each other as they participate in different activities. The goal of mixing diverse groups together has real meaning here. It brings the client’s main ambition of bringing different hostels together under one roof to life.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

Complementing the horizontal break, the vertical rift hollows out the building (on Rue du Docteur Gley), channelling natural light into the circulations and the urban space, creating areas for people to come together and relax on each floor. It also creates a break in the rhythm of the 30 flat per floor distribution.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel

© Luc Boegly

The day-care

Located entirely on the ground floor, it faces south. The rooms enjoy generous light and extend to the outside play areas. An aerial canopy made from a light metallic mesh covers the play areas, giving a sense of protection without blocking any light. A combination of delicate and rustic plants borders the playground.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers HostelThe flats

Within the hostel, the flat “type” is designed to make maximum use of the space available, and to provide a flexible living area. The architect designed furniture has been custom made. Shutters mean the kitchenette can be closed off, and the table contains built in drawers. There are two sleeping options, either a pull-out bed or a trundle bed. A bench and wardrobe are also designed to maximise space and comfort, while the bathrooms are naturally lit using a light well.

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers Hostel
Facades and building materials

Avenier Cornejo Architectes + Chartier Dalix Architectes | Day-Care And Young Workers HostelThe entire building is covered with a homogeneous skin. Referencing the buildings around the outskirts of Paris (low cost housing), the choice of authentic materials makes a link with a characteristic era of RIVP construction. The building is faced in brick, which is long lasting and easy to maintain. The bricks have been placed using a square edged joint cut, and are handmade. This semi-industrial manufacturing method gives the brick infinite shades in its anthracite tones. In order to bring out the sensual pleasure of this material, the two caesuras are dressed in copper. The luminosity and reflective quality of this material contrast with the velvety texture of the dark brick. The building’s rounded edges are dressed in brick, and the successive setting back of floors 7, 8, and 9 from the building’s base frees the up space for some small terraces in varnished aluminium. The building’s compactness has allowed for mostly 2×2 m windows for each studio, which are on average 18m².

Energy

Two wind turbines are installed on the roof. They supply the day-care during the day and the hostel at night. This choice of energy supply, still in its infancy in an urban setting, is particularly justified here. The building is located in an elevated position and is in a wind corridor. Solar panels located on the roof meet 30% of the building’s energy needs.

Location: Paris, France
Architects: Chartier Dalix Architects + Avenier Cornejo Architects
Project name: Day-care and young workers hostel
Photos: Luc Boegly, David Foessel, Samuel Lehuède
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more