// arthitectural / Urban Design / Ciclostile Architettura | Ecole del Rusco

Ciclostile Architettura | Ecole del Rusco

Urban Design Ciclostile Architettura | Circolare, Ecole del Rusco

For the fourth edition of Ecole del Rusco: the exhibition about art and recycling in Bologna, was set up an artistic and sensory journey through the squares of the city, with five installations by young designers, dedicated to the touch, sight, taste, hearing and smell.

The temporary art installation “Circolare” is a project of landscape using products made with recycled materials compared with the same materials in their original form.

 

The dialectical opposition between the waste raw material  in its original form and the object made from it has the dual function of showing concrete results from a recovery action and to stimulate the tactile curiosity of the public who can verify personally the effect of such recovery.

The containers that collect the protagonists of this dialogue are big spheres that symbolically through their shape indicate the circular process of the recycling act.

The building of the new municipality stands in the middle of a neighborhood like a giant steel and glass come from somewhere.The building does not belong to the landscape as well as the large spheres which appear to be rained down from another world.

Behind them, on the lawn, the trail underscores  the imaginary landing of  these rolling meteorites. Three are transparent, covered with thin pencil-written, three black, made of a thick rubber like that of car tires. Latter contain the raw materials they are made of objects contained in the transparent spheres.

Location: Bologna, Italy
Designer: Ciclostile Architettura
Client: Cultural association La Pillola 400
Surface Area: Liber Paradisus Square | 4500 sqm
Period of Design: August-October 2009
Implementation Period: 28 October- 1 November
Photographer: Giacomo Beccari | Ciclostile Architettura

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more