// arthitectural / Concept & Competition / City Studio & Landscape | CARGO XXL

City Studio & Landscape | CARGO XXL

Concept & Competition City Studio & Landscape | CARGO XXL

City Studio & Landscape | CARGO XXLNew residential area is a link between the urbanized and natural space.

Concept
The form of housing and open space is following the natural, initial contour of the hill. This enables optimum living conditions in the housing (the views, privacy and microclimate), regulation of large green open space and direct connection to the surrounding natural area. Basic housing units – homes are grouped into neighborhoods creating mini communities. They expand living area for the residents, create space for social interactions and enable diverse design for the different parts of the neighborhood.

Housing design
Neighborhood consists of 20 cargo containers, arranged in two floors. Outdoor areas form the South (sunny, open) and North garden (shaded, partially overhung). GFA of a neighborhood is 450 m2. It can be organized into 3 – 10 residential units. According to the design flexibility, from 168 to 560 residential units can be arranged. Open space is formed in graduation of private to semiprivate and public.

City Studio & Landscape | CARGO XXL

City Studio & Landscape | CARGO XXLConstruction
Supporting construction is formed in orthogonal spatial framework of cargo containers, based on a raster of a parking garage. Spatial framework is strengthened with steel diagonal ties in the horizontal and vertical planes. The complex consists of 3440 used cargo containers.

City Studio & Landscape | CARGO XXL

City Studio & Landscape | CARGO XXLRenewable energy concept
Rainwater is captured for the sanitary needs, natural draft effect is emphasized with “solar chimneys” that generate energy with wind turbines, solar panels on the rooftops heat the water and provide electricity. Geometry of the space enables constant thermal wind lift and natural ventilation.

 
 Location: Ljubljana, Slovenia
Architect: City Studio + Landscape
Project Team: City Studio (Damjan Pirc, Irena Ostojić, Vita Korinšek, Alenka Novak Stuchy, Maria ZLobec – Vukšinić, Jure Dolenc, Boštjan Račič) 
Landscape (Gregor Vreš, Tina Dešmar Vreš, Mitja Škrjanec)
Visualization: Polona Jerman
Type: competition
Area: 46.610 sqm
Year: 2009
Client: SAGO
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more