// arthitectural / Architecture / CVDB Arquitectos | Cartaxo Cultural Center

CVDB Arquitectos | Cartaxo Cultural Center

Architecture CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural CentreThe new Cultural Centre in Cartaxo stands out for the bold in situ exposed concrete cantilever that, like a “belly of a whale”, projects itself onto the sidewalk and foyer to house the main auditorium. This public building is located between two gables, taking on the modest urban scale of the main square of Cartaxo.

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

The building introduces an iconographic and public character that balances the relationship between the site exiguity and the extensive programme. The foyer on the ground floor is strongly related to the main civic square of the city, thus emphasising the public character of this building. The cinema is located in the basement, and the main hall was raised from the ground, with the capacity for 332 spectators.

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

Transparency and permeability allow for a visual and spatial porous relationship to be established with the square. From the outside one senses the movement of its users within the building. A flow is generated between the interior of the building and the exterior, which is performed and accentuated by the bulging curvature of the exposed concrete of the “whale’s belly”.

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

© FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra

Part of the façade is occupied by a mediating element of scale, a concrete and glass screen enabling one to inhabit the periphery and the exterior wall. The public spaces are constructed with exposed concrete, slate floors and timber studs walls, thus emphasizing the presence of the character of these materials. Strong colours, bright yellow and red are used in the back stage areas, revealing to the street a somewhat lively character of these part of the building programme. In the two halls, light is revealed as if it was sculptured out of the walls and ceilings surfaces.

CVDB arquitectos | Cartaxo Cultural Centre

Location: Cartaxo, Portugal
Architecture and coordinationCVDB Arquitectos
Project data: Invited competition – 1st prize, 2001, completed 2005
Client: Câmara Municipal do Cartaxo (Cartaxo Municipality)
Total Built area:3 200 sq m (34 445 sq ft)
Construction cost including stage equipment: € 3 000 000 euros ($ 4,278,898 USD)
Feasibility design: Diogo Burnay, Cristina Veríssimo with Alberto Vinagre, Filipa Pedro e Patrícia Pedrosa
Basic design: Diogo Burnay, Cristina Veríssimo with Alberto Vinagre, Filipa Pedro, Marta Santos, Patrícia Pedrosa, Patrícia Ribeiro, Rui Cavaleiro, Sofia Louro.
Detail design and construction documents: Diogo Burnay, Cristina Veríssimo with Alberto Vinagre, António Cotrim, Filipa Pedro, José Ferreira, Marta Santos, Patrícia Pedrosa, Patrícia Ribeiro, Patrick Pessoa, Rui Cavaleiro e Sofia Louro.
Site supervision: Diogo Burnay, Cristina Veríssimo with António Cotrim, Patrícia Ribeiro, Manuel Pelicano.
Industrial and furniture Design consultant: Atelier Daciano Costa
Foundation and structural engineers: Quadrante, engineers and consultants, ltd, João Costa.
Structural consultant: Professor António Adão da Fonseca
Water and drainage: Sipca, Engineers and consultants, ltd, Jorge Lipari Pinto and Fernanda Felix
M&E: Eduardo Falcão Álvaro Costa
Security and fire regulations: Pedro Salgado
Acoustic consultant: Certiprojecto, engineers and consultants, Palma Ruivo
Stage consultant: Professor José Carlos Barros
Stage and cinema equipment: Solercine, ltd
General Contractor: Teixeira Duarte, SA
Photography:  FG + SG – Fernando Guerra e Sérgio Guerra
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more