// arthitectural / Architecture / Dane Richardson | Private Residence Eleven

Dane Richardson | Private Residence Eleven

Architecture img1 lge

A beach side home, a framed and timber clad structure over concrete base. The timber is “perfect “at adding that lovely natural texture and weather boards have a traditional connection to beach side architecture.

Thermal mass and a solid structural foundation is achieved by the concrete basement level and the cantilevered concrete floor slabs.

The building is focused towards the street & the beach beyond; the “skeleton” of timber posts has been very successful to define the form and threshold of the building also offering a level of privacy while still being very open engaging with the yard spaces and views.

The entire northern wall of the main living room is glazed, while the southern and western walls have small openings. Soft southern light penetrates the living room, however the northern glazing is what delivers the connection with the garden and beach beyond, also allowing the winter sun to heat the concrete floor slabs.

Honed concrete floors are used in most rooms. The main living room has inlayed 400×400 timber tiles with wax finish. Blue stone and white glass mosaics feature in wet areas.

The children’s bedrooms, bathroom and play room all to the west of the main living room with a car stand further west protecting those external walls.

The main living room is on ground level opening onto a garden at one end while the eastern balcony is cantilevered well above ground level facing the ocean. The cantilevered balcony has a full height wall on the southern side stopping the cool prevailing winds.

The master bedroom, ensuite and sitting room occupy the highest floor level, private and separated.

Sustainability has been considered –northern orientation, high & low thermal mass materials, low VOC paints & sealers, low emission glass, grey water re-use system, electronic window blinds providing heat gain / loss control, solar water heating, insulated ceilings and walls, rain water collection and low emission boards used in the cabinet construction.

Location: Dunsborough, Western Australia
Architect: Dane Richardson

Other Info:
The building is a Class1 building under BCA classifications.
• The site had an existing fibro cottage in poor condition.
• The site is 774 sqm in size and located in the exclusive beach front area of Old Dunsborough, Western Australia.
• The site is approximately 100 meters from the beach. View corridors to the beach exist on all levels through existing vegetation and buildings adjacent.
• Existing vegetation consists of large old coastal Peppermint trees and the exiting garden on the northern boundary. Unfortunately several of the large trees are located centrally on the site, building set backs and the narrow site will require the removal of these trees. Existing trees on the east and west yards can be designed around.
• The site falls approximately 4 meters from the west to the south.
• The site has a street frontage of 16 meters and north & south boundaries at 46 meters long.
• Geo-technical site report classified the site as Class A as described in AS 2870-1996.
• The site has a Special Character Area Policy (SCAP) in place that reduces the maximum building height and increases the boundary set backs. The SCAP is a comprehensive document outlining many guidelines and preferred design solutions for this area. These policies have been adopted by the local authorities and take precedence over the Residential Planning Codes.
• Scheme water and deep sewer are available.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more