// arthitectural / Architecture / de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

Architecture de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

The new building on the edge of the university campus is not merely a functional building one has to accept, and certainly not an unavoidable intrusion either. Indeed, it enhances the visual appeal of the quarter and accommodates, on some 6000 square metres floor area, the quarter’s energy and data centre. For functional reasons the three-storey building is all but opaque. There are numerous ventilation openings but few places that could be glazed, such as the two staircases on either of the narrow sides and an area on the first floor.

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

© Marcel van Coile

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

© Marcel van Coile

From the first floor upwards, perimeter walls are closed with externally insulated precast concrete components. The thermally insulated panels are finished with black acrylic lining. In front of those, an aluminium subframe supports 600 millimetre deep fibre cement vanes. The secondary façade serves as an additional layer of thermal protection and a shield from rainwater and sunlight. Just as importantly though, and given its form and colour, it is the material that lends the building’s exterior its attractive appearance.

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

© Marcel van Coile

The vanes in front of the closed exterior walls have been mounted at a pitch of 30 degrees from the vertical. In frontal view and from a distance the façades therefore appear opaque, displaying a distinct horizontal structure. Viewed at an angle, the vanes seem to converge towards a distant vanishing point. In close-up view the appearance changes yet again as the gaps between the vanes towards the top of the building become seemingly wider.

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

© Marcel van Coile

de Jong Gortemaker Algra | Technology Building in Leuven

© Toon Grobet

Vanes in front of glazed wall sections have a 60 degree pitch, proffering yet another façade pattern that changes during a 24 hour cycle: during the day it presents more of a dark background, but when lit from behind these surfaces become quite bright.

Source: project description: A+D Architecture + Detail No 41, Karl Kraemer Verlag Stuttgart, 2013

Location: University Hospitals Leuven Data Centre, Gasthuisberg Campus, Herestraat 49, Leuven, Belgium
Architects: de Jong Gortemaker Algra
Architect In Charge: THV Ar-Te – de Jong Gortemaker Algra – Stabo architecten
Collaborators: Maurits Algra, Tycho Saariste, Iwein Meyskens
Client: University Hospitals Leuven
Surface: 5.875 m2
Photo: Marcel Van Coile + Toon Grobet
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more