// arthitectural / Architecture / de-so | La boiserie Mazan

de-so | La boiserie Mazan

Architecture de-so | La boiserie Mazan

de-so | La boiserie MazanThe ‘boiserie’, which translates as The Woodwork is a multi-function event center with a 1000-person capacity. The building emerges from the striped viticultural landscape of Provence, France, and is dominated by the giant Mount Ventoux. It is a unique example of timber and straw-bale construction.

de-so | La boiserie MazanThe program is split between two volumes to soften its impact on the surroundings and rupture its scale. The Entry Pavilion is a low horizontal building inspired by the region’s dry-stone terraced retaining-walls called restanque in French. This pavilion opens out toward the landscape. In the background, a 12-meter inclined cedar shading façade protects the plastered exterior walls of the concert hall.

The angle of the timber skin references the slopes of Mount Ventoux and creates a silhouette that communicates the civic nature of the meeting hall.

de-so | La boiserie Mazan

de-so | La boiserie MazanThe sloping filter is made from slats of silver-grey cedar which project animated shadows onto the ochre-colored planes of the hall. This double facade creates depth and a vibration of color and light. At night, the building is lit between the two skins, transforming it into a glowing lantern.

de-so | La boiserie Mazan

de-so | La boiserie MazanThe concert hall’s atypical interior mirrors the exterior with the timber slats on the walls and ceiling using the same rhythm. The exterior wood is essentially turned inside-out to re-express the majestic volume. This timber ambiance evokes the traditional French community hall, and is ideal for a variety of possible configurations. The space is equipped with folding bleachers. It can be lit naturally or completely shaded from daylight. The use of wood and straw-bale insulation results in a versatile acoustic environment.

de-so | La boiserie MazanThe space is infused by the smell of timber.

Location: Mazan, Provence, France
Architects: de-so
Client: Mazan Townhall
Area: 1 740 sqm
Year: 2013
Photographs: Hervé Abbadie, Pierre Marilly
Project Manager: Matthieu Labardin
Collaborators: Nathalie Capelli
Acoustics: Altia
Structural Engineering/ Timber Envelope: Gaujard Technologie
Mechanical/ Plumbing/ Electrical Engineering: MTC
Graphic Design: FUGA
Scenography: Architecture et Technique
Prize Winner: Lauriers de la construction bois 2013
Program:
Multi-purpose event space: 615 m² and 640 seats, 1000 person capacity
Entry hall and exhibition space
Bar and lounge
Backstage changing rooms
Activity room
Exterior landscaping
Parking: 180 places
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more