// arthitectural / Architecture / Division 1 Architects | Church Street Residence

Division 1 Architects | Church Street Residence

Architecture Division 1 Architects | Church Street Residence

Division 1 Architects | Church Street ResidenceThis early 20th century row home located in the historic Dupont Circle neighborhood was transformed from a series of fragmented rooms into an open, flexible plan, incorporating ample day lighting and an abundance of sustainable design solutions. This open expression carries into the design of the home sectional, where spaces overlap and skylights are carved out, allowing light to move in multiple directions throughout the entirety of the house. The main floor contains continuous living, kitchen and dining spaces, in addition to a full bath. A large operable sliding door offers the option of privacy and permits the addition of a bedroom at the rear of that level, which then terminates into a full glazing wall and balcony. The dining and kitchen areas are situated in a double height space, opening up what was once a dimly lit and cramped space to white walls washed with sunlight.

Division 1 Architects | Church Street Residence

© Debi Fox Photography

Division 1 Architects | Church Street Residence

© Debi Fox Photography

The second floor contains two large bedrooms, each with a a full bath, connected by a bridge which traverses across the grand double height space below. One can move further up still to a third floor office space and then onto an occupied roof that overlooks the photovoltaic system of the house that sits to the rear. The cellar lever contains its own generous entryway, back patio, two bedrooms, bathroom, living and kitchen areas.

Division 1 Architects | Church Street Residence

© Debi Fox Photography

Division 1 Architects | Church Street Residence

© Debi Fox Photography

Aside from the intelligent programing and re-partitioning of the home in both plan and section, the house is filled with sophisticated sustainable technologies aimed at maintaining a clean, minimal aesthetic while also minimizing waste. The home is uses contemporary German techniques for passive cooling and ventilation, in addition to the implementation of a highly robust insulation system, both dramatically reducing energy use. Responsible expenditure of water is facilitated by both an internal gray water recycling system and an irrigation system on the roof, which captures and reuses exterior run-off for watering vegetation in and around the home. A combination of a geo-exchange HVAC system and radiant floor heating maintains a high degree of thermal comfort with little energy use and all lighting and plumbing fixtures were specified for their sensitivity to reducing waste without sacrificing quality. Finally, a photo-voltaic array captures solar energy that is used to power many of the home’s appliances.

 

Location: Washington, USA
Architect: Division 1 Architects
Project name: Church Street Residence
Photos: Debi Fox Photography
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more