// arthitectural / Urban Design / Dok architecten | Market Square in Nieuwegein

Dok architecten | Market Square in Nieuwegein

Urban Design DOK architecten stadshart Nieuwegein

A new identity for Nieuwegein.

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

Dok architects won the assignment to design a new commercially attractive and lively Market Square with shops in the existing Hoogstadplein (main town square) in Nieuwegein.

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

DOK architecten stadshart Nieuwegein

Dok architects submitted drawings for the market and the main shopping precinct, which has a functional mix of a commercial programme with a rich housing supply.

This means the liveliness also continues beyond the shops’ opening hours. The openings between the blocks of flats make the total block smaller and ensure that the shopping precinct, as well as the second level between the blocks of flats, has sufficient light and air. This second ground level is designed as a luxurious roof garden. There is space for car parking, storage, and plant and machinery underneath the square.

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

© Arjen Schmitz

The richly decorated shop fronts with vertical “collars” of white plastic creates a new urban environment of intimacy with a convivial atmosphere on the oval market square with trees and outdoor cafes. A folly housing with a limited catering function will identify the square for passing cars and approach roads.

Location: markt 1, 3431 LA Nieuwegein, Netherlands
Architect: Dok architecten
GFA: 25.700 m2
Programme: 16.750 m2 retail, 38 apartments Mitros, 4200 m2 parking
Design Team: Patrick Cannon, Ernst Verwijnen, Wouter Hermans, Patrick de Weerd
Client: Nieuwegein CV, Multi Vestgoed Gouda, ING RealEstate
Structural Engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Maarssen b.v.
Public Space: Bureau B+B, Amsterdam
Contractor: J.P. van Eesteren B.V. Bunnik
Building Costs (ex. VAT): €27.000.000,-
Start of Design: June 2006
Start of Construction: January 2011
Completion: April 2014
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more