// arthitectural / Architecture / Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

Architecture Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’Clear almost mathematically devised private house carried out in wood and glass. Controlled elaboration, consequently carried out in interior and exterieur. To the traditional arrangement of living on the ground floor and sleeping on the upper floors a floor is added for working from home. The ground floor has a glass facade with large sliding doors on the garden side, so that the residents can benefit most from the view.

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

The bedroom floor is more open to the inside, the outside more closed. The floor with the office an consultation room has views all-around. Open / closed / open.

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

The timber frame house is built from fair and sustainable materials, has a heat pump and low temperature underfloor heating, natural ventilation, high insulation values €‹of roof walls and floor, special heat-resistant glass, a sedum roof, attention to thermal bridging details and orientation. As a result, low level energy consumption realized.

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Egeon Architecten | Villa Rieteiland-oost’

© Chiel de Nooyer

Location: Tamariskhof 13, IJburg, 1087SH Amsterdam,  Netherlands
Architect: Egeon Architecten | Egon Kuchlein
Project name: Villa Rieteiland-oost’
Constructor: Pieters Bouwtechniek bv Amsterdam
Aannemer: Aannemings en restauratiebedrijf Simons bv, Maartensdijk
A spacious detached house on the commuting Rieteiland East, IJburg, Amsterdam
Floor area: 225 m2, capacity: 700m3
Ground floor: living room, dining room, kitchen, sanitary, engineering.
1st floor: 3 bedrooms, bathroom, engineering.
2nd floor: office, consultation room, bathroom, terrace, separate entrance.
Photos: Chiel de Nooyer
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more