// arthitectural / Architecture / Ehrlich Architects | Carrillo Residence

Ehrlich Architects | Carrillo Residence

Architecture Carrillo_Residence_1-Barry-Schwartz

The Carrillo Residence occupies a long narrow site on the rim of Santa Monica Canyon with distant views of the Pacific Ocean. Designed for a young couple with two children, the house addresses the formal and informal needs of the family while taking advantage of the Southern California climate and views. The orientation of the house reinforces the geometry of the site. A series of stone masses define the ground floor program while a pristine floating white box houses the bedroom wings and slides over and past the stone to gesture towards the canyon and the views.

The glass living room volume sits at the far end of the site adjacent to the main bar of the house and divides the outdoor space into two distinct courts. The informal front court provides a protected sun-filled play yard for the children adjacent to the family zone. The formal rear court comprises an outdoor dining area, barbecue, and infinity-edge pool and expands toward the view beyond.  The living room and dining room can be completely opened up to this court by a series of oversized pivot doors. The large expanses of glass of the living room visually connect the formal and informal domains and allow for the view to extend through to the canyon beyond. A custom wood ceiling and custom-stained concrete inside and out emphasizes this sense of visual continuity.

Internally, the formal adult zone and informal family zones (and master suite and children’s rooms above) are separated by the stair core and play area, and can be closed off from each other by pocket doors.  Built-in cabinets are used throughout the home to divide larger spaces into smaller areas.  The play area upstairs can later be converted into a third bedroom if needed.

The cantilevering master bedroom creates a covered outdoor dining area and hovers out toward to the canyon views.  The angle of the roof above the bedroom terrace and the infinity edge of the pool is parallel to the geometry of the site and the canyon below.

Location: Pacific Palisades, California, USA
Architect: Ehrlich Architects
Photographer: Barry Schwartz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more