// arthitectural / Architecture / Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

Architecture Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

Elías Rizo Arquitectos | Casa ROThe site is located in a well established residential area. The existing house built in the 60’s, with its straight lines, honest distribution, communication with the exterior, and usage of materials, represented the architecture of its time. All these hints help the author decipher the project and set in motion the arduous work of intervention while respecting its essence.

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

The project consists in the restoration of the old house, which was really deteriorated. The house had several failed previous interventions, but there was a lot to rescue. It begins with the demolition of some of the adjacent areas. It´s all about precise work demanded by these particular clients: a young family with a desire for quality aesthetics, using a scalpel to cut away the outdated and excessive from the essence of the building.

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

One of the main goals was to create a warm space distanced from current architectural stereotypes and trends. The materials used become the main protagonists of space: wood as the prevailing material in façades and interiors, and stone which was selected complement with the one already in place. The restoration keeps almost all the original marble flooring on the ground floor, making it one of the protagonists as materials become a central aspect in the project.

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

The house revolves around two main spaces, the double height foyer and the terrace. The foyer is restored and destined to become a sculptural area. The gnarled tree stumps that the visitor finds in the foyer offer a stark contrast to the clean lines and precise disposition of the wood furnishings that cover the walls. The new terrace is where the family interacts and spends most part of the day. It is open to the garden and aims to take advantage of the temperate weather, allowing for year-round use.

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

The site´s orientation defines the design of the facades, a translucent skin that solves the solar radiation for the bedrooms, acquiring a duality between an open space and an isolated one. A large part of the wooden brise soleil in the back façade is mounted on rails so it can open up to allow more light to enter, while also allowing for varying configuration of the façade.

Elías Rizo Arquitectos | Casa RO

© Marcos García

The defining characteristic of this restoration project is the precision of the design and construction.

Location: Guadalajara, Jalisco, México
Architect: Elías Rizo Arquitectos | Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Collaborators: Jenny Mora, Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Carlos Miramontes, Rigo González
Interior Design: Ana Laura Oroz and Interiorismo Colectivo
Project name: Casa RO
Constructor: Architect Elías Rizo
Structural engineering: Ricardo Ortiz
Electrical: Eliseo Vázquez
Plumbing: Guillermo Garibay
Window framing: Kömmerling
Lighting: Construlita
Bathroom accessories: Dornbracht, Vitra and Laufen
Interior design: Ana Laura Oroz e Interiorismo Colectivo
Landscape: Marco Antonio Rodea
Photography: Marcos García
Project Year: 2010
Project Area: 620 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more