// arthitectural / Architecture / Forum Architects Pte Ltd | Chancery in Manila

Forum Architects Pte Ltd | Chancery in Manila

Architecture Forum Architects Pte Ltd | Chancery

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryPortraying Singapore
The challenge  in the project was to derive an architectural image of the Chancery that would befit Singapore. The architects saw this in diplomatic terms rather than cultural ones.  Singapore projects itself to its neighbors as a no-nonsense, efficient and well-mannered country. At the same time, it wants to be friendly and open.  Its garden city image is also portrayed in the way the building sits amidst manicured landscape.

Forum Architects Pte Ltd | Chancery

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryA Building From the Garden City
Large overhangs anchor the interplay of volumes to create large indoor and outdoor spaces.  Both these types of spaces constantly relate to water, foliage and sky and conveys an imagery of a building set in a garden.

Forum Architects Pte Ltd | Chancery

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryArchitecture of Precision And Lightness
The lines of the buildings are slender and minimal conveying an efficiency, for which Singapore is so renowned for. Precision in the details and in laying of tiles, the modular considerations, as well as the overall control of building edges are all intended to lend the image of a crafted building.

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryLightness In A Walled Building
Lifting the ground plane of the building gives the building a lightness, contrary to the reality as the building is practically surrounded by solid walls, a response to serious security threats.  The floating elements of the entrance roof, the portal frame, the disabled access ramp as well as the cantilevered volume over the lobby of the main hall, contribute to the perception of lightness.

Forum Architects Pte Ltd | Chancery
Forum Architects Pte Ltd | Chancery
Layering  of Spaces To Create Openness
Spaces are layered to allow openness at the outer layer.  As a Chancery, many areas are restricted beyond the first layer.  The overhanging portal allows visual transparency, signaling a welcoming gesture.  The entrance to the building is lined with reflective pools and a voluminous porte cochere.
Forum Architects Pte Ltd | ChanceryCourtyards
To provide internal views, courtyards are created to allow its residents and users to have views outwards.  These courtyards provide further security buffers for restricted areas.

Forum Architects Pte Ltd | Chancery

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryHost Country Influence
As a mark of appreciation to the host country,  patterns of the traditional fabric, the pina, (made from pineapple fibre) were graphicised and replicated as  frit patterns on the glass cladding as well as the skylight.  Shadows cast by these patterns can be seen in the lobby of the main conference room.

Forum Architects Pte Ltd | ChanceryInteriors
The attitude of precision and lightness continues in the aesthetic expression of the interiors.

 Location: Manila, Philippines
Architect: Forum Architects Pte Ltd
Project Name: New Chancery for the Singapore Embassy in Manila,  Philippines
GFA: 4130 sqm
Site Area: 4500 sqm
Date of Completion: 16 January 2008
Total Project Cost: $8.70 million
Architect: Forum Architects Pte Ltd
Design Director: Tan Kok Hiang
Design/Project Team: Liew Chon Jack, Ho Soo Ying, Lakshmi Dinamani
Client:  Ministry of Foreign Affairs
Project Manager: Davis Langdon & Seah Project Management Pte Ltd
Structural Engineer: Ronnie and Koh Partnership
M & E Engineer:  Parsons Brinckerhoff Pte Ltd
Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah (s) Pte Ltd
Landscape Architect: DLQ Design Pte Ltd
Main Contractor: Ando Philippines Corporation
Foreign Collaborator: EBP Architects
Photographer: Albert Lim
Awards:
10th Singapore Institute of Architects (SIA) Architectural Design Award
  – New Chancery for the Singapore Embassy in Manila (Honourable Mention – Community Category 2010)
President’s Design Award, Singapore
– The Singapore Chancery In Manila, Philippines (Honourable Mention – Design of the Year 2008)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more