// arthitectural / Architecture / Giuseppe Scannella Architetto | Spinoti Offices and production building

Giuseppe Scannella Architetto | Spinoti Offices and production building

Architecture Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production buildingThe building, designed for productive aims, also suits the communication needs of Piante Faro Group that works in an international environment. The challenge has been coordinating the productive volumes with the administrative ones and correlating the architecture with the external context including the park, the greenhouses area and some view facing the sea and the volcano Etna.

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

 

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

The body of the offices mostly lays on the industrial building, but there’s also a large interstitial area that has been conceived as a big greenhouse/living room open westward and toward Etna, so becoming the focal point of the whole construction. In the body of the offices on the low ground there is a large hall; on the background the corten stair links two different areas: on the right the commercial zone and on the left the zone dedicated to the management of the loads and of the productive activities, whose offices are transparent and converge into a small internal yard. We have expressly designed mostly of the pieces of furniture; they represent the trait de union of the different areas through the coordination of the materials like the white oak wood , the wengè, the details of steel.

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

The project has researched a continuous exchange with the external. Large glass surfaces catch the spaces of lawns surrounding the construction and allow to focus the attention to some examples of secular olive and carob trees. At the sunset light plays set on the lawn confront themselves with an explosion of vibrant light coming from four jets of a fountain that translates the imprint of the terrace placed in the access hall outside. The point of access in the street takes place by two gates of corten with a particular design made of full and empty spaces, slits and connections, expressly designed, framed by two inclined walls of lava slats enlightened by oblique lights, together with the steel logos of the company. This placement makes it not invasive although characterizing the context and it lightens the perception of volumes.

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Particular attention is paid to bioclimatic aspects and energetic sustainability. The building has been conceived in order to need the least energetic supply and this aim has been achieved taking particular care of the wrapping. This is made up of a curtain wall of clay “poroton” with an external coat of eraclit. Most of the materials used for the construction comes from areas near the settlement; the plasterings and the paintings are free from volatile elements. The prefabricated coverage of the productive building contains a south-facing photovoltaic system that provides the whole electrical requirement.

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Giuseppe Scannella | Spinoti Offices and production building

© Moreno Maggi

Location: Giarre, Catania, Italy
Architect: Giuseppe Scannella Architetto
Consultants: Eng. N. Ruberto (technological system); Eng. A. Distefano (safety); Dr. D. Bella  (geologist)
Structural Engineers: Eng. L. Bosco; Eng. C. Russo
Technical coordination: Noumea Building Consulting s.r.l.
Year of Completion: 2010
Site area: 147.564 mq
Project size: 5.095,10 mq
Client: Piante Faro Group
Photography: Moreno Maggi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more