// arthitectural / Architecture / Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex House

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex House

Architecture Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex House

It is interesting to try to describe the creative process of an Architectural work, that moment where you conceive an idea and turn it into a place to live, usually taken from my experience. I take an initial concept, something stays in my mind and appears as a referent, as an idea that haunts me but in the end I identify it and start from there. Maybe in this conceptual era that instead of seeking to grant the value of a final product for its design that transcends of the rational functional or beautiful it now grants it to the value of moving the soul, probably this intuitive way of the process is the one that brings me closer to it.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex House

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseThe commission was present in an area of an elongated curved front and little depth, the homeowners where a young couple that complemented each other very well in their tastes and choices, from this compatibility came to us the concept that governs the house: The ying and the yang. These two intertwined curves come from a mythology figure from the Chinese culture. We located the house at the bottom and the plan obeyed to this concept being two curves that embrace a larger one marking all the external space and another smaller curve defining the interior space, the elongated shape of the project took us to divide the intimate area on the second floor which we returned to join with a glass bridge that connects the living room and master bedroom making sure everyone is favored by a garden view.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseThe decision of taking the house to the corner of the field favored to achieve a multiplied green area in which a round pool enfolds the curved path of the main entrance and whose curved shaped terrace again alludes to the metaphor of Yin and Yang. The smaller curve has a fully glazed double height and integrates the garden. Inside of the curve we find the living room and dining room, the space owns an elongated fireplace and connects to the main entrance by a large lobby that adjoins it. At the other end, under the glass bridge, is the access to a generously proportioned kitchen that integrates the casual dining area, all of it surrounded by garden. It is framed by a big convex wall with a large screen and side windows to the garden from the kitchen itself. The range of predominantly red colors gives much joy to the cozy atmosphere becoming an attractive place of the house giving up its role as a service area to sum up into an additional social area.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseAcross the double height living room as stated above is the entrance lobby that is chaired by a small atrium formed by the long span of the convex wall and the main entrance door. This door rotates with an eccentric shaft, it opens inwards driving a sense of surprise or expectation that is the desired effect in its concept, once we enter into the space we face a grand staircase shed with iron and wood which background is a waterfall. This space also connects us with the study and the visit bathroom.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseTaped to the bottom is the door to the back gallery which enclosures were worked with polycarbonate, both in the ceilings and walls. These can be slide in order to access to the bedroom, bathroom, laundry, ending in the cupboard and kitchen. In this way it allows the homeowners to leave the intimate zone without passing through the dining and living room with the required privacy.In short, we propose a house with a great volumetric presence, located in a way that the terrain is at its full capacity. A design in which the circulation area doesn’t exist. This virtue is reflected in less built-up area, which allows more green space and less density in a city that needs to breathe.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex House

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseThe formal language is very strong, defined by a large arch, which surrounds it; it achieves to demarcate the principal entrance and the curve of the social area yet being very transparent. Most of the spaces are integrated to the garden. The double height living room and dining room, which is limited by the shaft curved glass windows with joist that segment it giving it a domestic scale, integrates the house both inside and outside. In the inside it allows the house to be always exposed to itself, traveled, vivid.

Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos | Convex HouseFinally the siege was conceived undulating, referring to the interior, working with perforations to establish a rhythm, a large format door that marks the entrance to the house from the street interrupts this game.

Architect: Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos
Project name: Convex House
Constructed land area: 313m2
Land area: 738m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more