// arthitectural / Architecture / Grosfeld van der Velde Architecten | House L

Grosfeld van der Velde Architecten | House L

Architecture Grosfeld van der Velde Architecten | House L

The plot of House L is sited in the wooded environs of Oosterhout. The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot. The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

Grosfeld van der Velde Architecten | House L

© Marcel Briaire

Grosfeld van der Velde Architecten | House L

© Marcel Briaire

The ground floor may be described as a single, open space where the massive volumes and the project-oriented design of the interior provide a further connection with the outside. It accommodates the primary living functions, with all rooms flowing seamlessly into one another. The annexe accommodates a number of ancillary functions, with the outdoor swimming pool housed in an extension. Both volumes are connected underground by a basement level in which the bedrooms and bathrooms are situated. Here too, the landscaping of the grounds and the large glass windows allow for outstanding views over the surrounding landscape. The office and playroom are sited in a separate basement area under the living space.

Grosfeld van der Velde Architecten | House L

© Marcel Briaire

Grosfeld van der Velde Architecten | House L

© Rene de Wit

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.

Location: Oosterhout, The Netherlands
Architects: Grosfeld van der Velde Architecten
Client: private
Project architect(s): Pascal Grosfeld
Team members: Jeroen Michielsen and Joana Martinslima
Construction consultants (name, location): R2 constructie adviesbureau bv, Breda
Installation consultants (name, location): Schouten Installatie Advies bv, Breda
Building contractor (name, location): Van Kessel Bouw bv, Geldermalsen
Gross floor area: 620m2
Programme: house with annexe
Initial design (month, year): February 2011
Final design (month, year): April 2011
Construction started (month, year): October 2011
Completion (month, year): June 2012
Photographs: Marcel Briaire, Rene de Wit
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more