// arthitectural / Architecture / Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

Architecture Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

Grosfeld van der Velde architects recently completed ‘de Vuurvogel’, an educational complex consisting of a primary school with gymnasium, after-school club and day nursery; two different users under one roof. The complex was designed to be extremely compact in volume in order to realise the extensive programme on a relatively small plot that is surrounded on three sides by existing residential buildings.

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

 

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

The design was based on the concept of doing away with traditional corridor zones, with all functional rooms having a dual purpose as thoroughfares, thus making best use of the available space. The required flexibility was achieved through the multifunctional activity areas between the assembly hall and the classrooms. The building was positioned on the plot such that space remained for a functional school playground, with most classrooms directly adjoining the playground.

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

The materials have been chosen with care: the façades incorporate a strong vertical pattern of brickwork mullions to help filter out the surrounding buildings. Close attention has been paid to the detailing of the brickwork, to which the stepped horizontal layers provide a distinctive contrast. The cantilevered gymnasium adjoins the public space and defines the entrance to the complex. It is finished in timber slats and appears to stand on steel box letters spelling out DE VUURVOGEL.

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

For the interior, unobtrusive materials and a low-key colour scheme have been chosen: a uniform light grey cast floor and epoxy wall coating, combined with the clear white ceilings and beech wood accents, provide a tranquil background for the many colours that go to make up school life.

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

Grosfeld van der Velde Architecten | Primary school de Vuurvogel

© René de Wit

The complex is the first educational establishment in the Netherlands to apply the TNO Frisse Scholen concept (CO2-controlled ventilation, in which fresh air is drawn in through the perforated ceilings). The system has been almost invisibly integrated into the building.

Location: Eikstraat 11, Tilburg, the Netherlands
Architects: Grosfeld van der Velde Architecten
Project name: Primary school de Vuurvogel
Client: day nursery + primary school Kinderstad
Project architects: Pascal Grosfeld, Martijn van Bentum
Team members: Arian van Loon, Jordy Pereira, Dimphy Rops-Klaassen
Interior architect: Grosfeld van der Velde architecten, Breda
Project management: Arec Bouwmanagement, Goirle
Construction consultants: AMB-constructie consultancy, Tilburg
Installation consultants: Huisman en van Muijen installation consultancy, ‘s Hertogenbosch
Building contractor: Bouwbedrijf Vaessen BV, Raamsdonksveer
Gross floor area
Primary school (incl. gymnasium): 2040 m2
Day nursery-primary school: 800 m2
Date, initial design: January 2006
Implementation: October 2009
Completion: January 2011
Photography: René de Wit
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more