// arthitectural / Concept & Competition / Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture

Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture

Concept & Competition Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture

Hackenbroich Architekten | School for Planning and ArchitectureStructure Plan
The new S.P.A. campus is laid out to provide an urban density while having a strong interrelation to the surrounding landscape. To ensure a proximity of department’ s, housing and common facilities, we have define the main gravity center on the site by a circle which has been used as building limit to and ensure minimized distances between buildings. The buildings are separated by an 8 meter wide pedestrian boulevards. Through this short distance between the buildings the center of the campus appear s as one building but actually each function has its own building volume, except the smaller department buildings which share one common staircase. While the buildings are placed centrally on the site, the canyon remains a strong natural element in their center. The cluster of buildings is further more surrounded by nature that continues the natural environ around the site. To minimize the interference with this green zone, the car traffic and service is limited to the fringes of the site.

Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture

Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture
Build Form
The build form of the new S.P.A. Campus is in contrast to the strong and spectacular natural setting of the site. In plan the orthogonal organization principle reacts and enhances the topographic condition of the site, it embraces urban areas and opens up. The build form consists of two principles, one for the residential buildings which have closed facades with windows and balconies arranged irregularly to form a pattern of opening. The second principle is developed for the departments, common facilities and the recreation buildings which have a glass facade or a more closed facade with vertical elements and vertical window stripes. The glass facade is used in the most urban areas along the pedestrian boulevards where the facade is protected from direct sunlight by the sun- screen above the boulevards. This opening of the buildings al lows for a more intimate relation between the departments and common facilities and provides a fluid space between them. The façade’s vertical elements are used to protect the building from direct sunlight as well as enhancing the experience of being inside the campus and outside of it . The facades in general are shown as a principle with a minimal variation for the Undergraduate Architecture Department building and the National Resource Center, but the system of vertical elements has a huge potential and could be developed to provide a more detailed differentiation between the departments and other buildings. Essential to the build form is the calm appearance in the context of this dramatic natural setting.

Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture

Hackenbroich Architekten | School for Planning and ArchitectureBesides the facades of the buildings, the ground floors of the buildings play a major role for the vitality of the campus. Each building has a generous ground floor that provides an inviting space to the pedestrians. This ground floor space is the continuation of the pedestrian boulevards and provides an exchange zone which is activated by related programs. The buildings have a concrete structure for the floor slab and the columns. The facades are glass in aluminum frames and the vertical facade elements are either white concrete or cladded with a white naturals tone like travertine, depending on the over all budget . Additionally some parts of the facade will have wood elements, especially for the residential buildings. A further differentiation of material needs to be developed in the next phase of the project .

Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture
Undergraduate Architectural Departments
The Undergraduate Architectural Department is the largest department on campus and has therefore an out  standing position on the site, directly at the main drop-off. The general principle of the department s is also determining the organization of this building. The ground floor has the most public functions like display/critiques/ class rooms, exhibition area and additionally a book shop and cafe. The second floor accommodates the laboratories, departmental library and recourse center as well as some administration rooms. On the upper two floors the studios and faculty rooms are located. This vertical subdivision continues for all departments to ensure that the most public programs at the ground floor and the post “private” functions are on the upper floors.
Hackenbroich Architekten | School for Planning and Architecture
Auditorium and Lecture Hall Building
The Auditorium and Lecture Hall Building is the heart of the new S.P.A. Campus. The building is surrounded by the pedestrian boulevards which are covered by the sunscreen and therefore, following the logic that the facades under the sun- screen are glass, all four facades of the building are glass. Like with all facades, these glass facades will be developed further in the next phase of the project , introducing partial closures with wood panels.

Hackenbroich Architekten | School for Planning and ArchitectureNational Resource Center
The National Resource Center consists of the library on the ground and second floor and the computer center. The public parts of the library like the information desk, book check out are located at the ground floor. From here an elevator leads to the two lower levels in the canyon which accommodate the canyon café. The elevator also connects the upper floor s which are also accessible by stairs.

 
Location: New Delhi, India
Architect: Hackenbroich Architekten
Status: Internationaler Competition, 2009
Project name: School for Planning and Architecture
Area: 50.000 m2
Team project: Hackenbroich Architekten:
Wilfried Hackenbroich and Rainer Mühr with
Deborah Rowe and Dalia Butvidaite
Local Architekt: Sumit Diwan
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more