// arthitectural / Concept & Competition / Hani Hassan Architects | Desert House

Hani Hassan Architects | Desert House

Concept & Competition Hani Hassan Architects | Desert House

The intervention of humankind through large scale industries, and housing expansion in many countries, increased the consumption of fossil fuels costly energy and created a catastrophic global warming effect with high impact on environment. This design of a sustainable dwelling to be built in Jericho responde to the challenge of the expensive use of electricity generated from fossil fuels in Palestine, inserting a new architectural vision into the site ecological balance. The cumulative effects of the simple process of developing Green Buildings will create very positive impact on environment and local economy.

Hani Hassan Architects | Desert HouseThis design was conducted in Jericho – Jordan Valley, on a private owned land, based on the region climate data, and resycled local and natural stone. it took four months to develop a comprehensive bioclimatic design in order to reach a sustainable building.

Hani Hassan Architects | Desert House

Hani Hassan Architects | Desert HouseThe design strategy was based on the following five systems:

1. The selection of architectural elements for passive cooling.
2. Use of recycled local stone, and selected building materials according to its thermal conductivity to increase building thermal mass.
3. Water network management, recycling water for landscape irrigation and toilet flushing.
4. Photovoltaic panels and Thermal solar panels for domestic energy consumption.
5. Home automation system, integrating technology with climate elements creating a continuous interaction between
the building and nature.

Hani Hassan Architects | Desert HouseThe design performance test obtained positive results, the passive cooling system, and building thermal mass achieved good thermal comfort with excellent energy savings in the harsh desert climate of jericho and dead sea vally.

Location: Jericho, Palestine
Architect: Hani Hassan Architects
WAF Entry: 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more