// arthitectural / Interiors / Héctor Ruiz-Velázquez | The Ruiz-Maasburg Penthouse

Héctor Ruiz-Velázquez | The Ruiz-Maasburg Penthouse

Interiors Imagen1

The conquest of the square meter has become one of the major concerns of our times. The unaffordable prices and the shortage of living areas in the city have called for a redefinition of the spaces we live in.

In this attic of only 60m2 inside and 50m2 of terrace/patio in the center of Madrid, we tried to use every centimeter of space available, combining efficiency, spirit and sensibility by means of aesthetics and function.

If we had had to fit in all the functions in an insufficient surrounding, the space would have collapsed, occupied by all the useless things, and would thus have given view to the bare dimensions of the hardly hidden functions. In this way we have used basic theatre tricks like forced perspectives in order to achieve much wider spacial perceptions.

A dynamic axis that emerges from the entrance leaves static spaces on both sides of the three-dimensional sinuous diagonal.  This entrance or hallway seems to defy gravity and logic and thus changes unexpectedly the perception of space according to the user and his movement trough them. Thus it creates a completely fluent and dynamic space in a static surrounding.

The white color and the lighting are further tools of design. The white colour and its multiple nuances of shadows created by light give a feeling of profundity and wideness. We use certain black points and surfaces in order to give scale and depth and thus create a complementary and melodic contrast.

Location: Madrid, Spain
Architect: Héctor Ruiz-Velázquez
Design team: Héctor Ruiz-Velázquez
Area m2: 60m2 and 50m2 terrace/patio


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more