// arthitectural / Concept & Competition / HOSPER | Antwerp Kievit district

HOSPER | Antwerp Kievit district

Concept & Competition Hosper | Antwerp Kievit district

Hosper | Antwerp Kievit district Identity, green and security

The public space of Kievitwijk District serves as the internationally oriented entrance area of the Central Station of Antwerp, as urban workplace and as green space for local residents. Therefore, a strong identity in the design comes first: as a binding element of the various spheres and users, and as a structuring public domain for the entire district (old and new). A coherent solution requires a clear appearance.

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

Therefore the design team resolutely opted for a green character. The strong green structure in the design creates unity, and gives the neighbourhood an urban character and appearance. Trees are planted where possible, which defines the character of the area in all seasons. In addition, raised “green pillows” are proposed, that give structure to the space and also function as informal green play areas. Part of the green identity is created by planting the new built vertical walls.

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

The design of the public space allows a flexible use, related to the (very) different user groups. The feeling of being dominated by the buildings, makes way for a feeling of security. At the edges of the raised “green pillows” small places to sit together are suggested. These spaces make people forget the large scale buildings in the area. The design offers open as well as closed spaces for different groups of users, who can temporarily call these spaces their own. The aim is to design a secure social environment, with attention for the evening- and night situation and use.

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

In the design all required spatial and infrastructural connections are ensured, to undo the former isolation of the Kievit District. The Kievit phase 2 area is anchored in its environment by the explicit spatial links, both in north-south direction and by the new connections in east-west direction.

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

Hosper | Antwerp Kievit district

© HOSPER-BUUR

With respect for the cultural heritage of the station area of Antwerp, new urban spaces have been designed. Near the entrance of the station building a new lively space is added. In addition, the railway bridge over the Plantin and Moretuslei is made accessible. On top of the historical railway bridge a “city balcony “ is designed, with a seating podium and a multi court. Between the city balcony and the rails a vertical playground will be built.

Location: Antwerp, Belgium
Designers: Hosper | Hanneke Kijne, Marike Oudijk, Silko van Vliet, Laura Spenkelink, Ricsi van Beek
Partners: BUUR | bureau voor urbanisme cvba, ARA Atelier Ruimtelijk Advies
Client: Stad Antwerpen
Size: ca. 15.000 m2
Year of design: 2012
Award:  first prize ‘KIEVIT IN GREEN’ 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more