// arthitectural / Urban Design / HOSPER | Hageveld Estate

HOSPER | Hageveld Estate

Urban Design Hosper | Hageveld Estate

Hosper | Hageveld EstateChange in the estate’s function

Hosper drew up the urban and landscape master plan, a design for the land of the Hageveld estate and the (detailed) design of the ornamental pond on top of the underground car park. The estate had previously been a seminary, and part had been used as a secondary school. Although Hageveld still had allure, the vegetation has been neglected and the Voorhuis (front section) was vacant. In 2002 the new owner wished to transform the Voorhuis into a block of (luxury) apartments. At the same time the Hageveld Atheneum College wished to expand the Achterhuis (back section).

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

The spatial design of the estate is based on three concentric shells, each with an individual character. The main building forms the core, which is surrounded by the lushly-planted estate and, outside the estate, farmland. The two outer shells function as a (landscape) park.

Restoration of the green character

The implementation of the master plan resulted in the restoration and improvement of the structure of the greenery and water system of the entire Hageveld estate (140.000 m²). The green character of the estate has been enhanced, in particular around the main building. The buildings now stand ‘with their feet in the grass’ for as much as is possible. Land on the west side of the estate was bought to restore the severely neglected planting. Trees were planted on this land. The circuit of paths and views has been restored and expanded.

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

Living on the estate
A plan has been drawn up for the Voorhuis for 60 apartments of varying size. Two parking spaces required for each apartment would need to be right next to the building. The sole solution that complied with the functional and ethical requirements was the construction of an underground car park immediately in front of the Voorhuis.

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

A new ornamental-pond design 
The quality of this representative side of the estate has been retained and enhanced by the construction of a large new ornamental pond that is ‘invisibly’ bisected by the entrance to the underground car park. The ornamental pond, with a water surface of 730 m² and a depth of 60 cm, has a rim of COR-TEN steel. Light shafts in the ornamental pond allow daylight into the underground car park.

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

 

Hosper | Hageveld Estate

© Pieter Kers

The openings are covered with coloured glass panels, each of which is an individual work of art. At night-time the light from the underground car park shining upwards through the panels results in a very special effect. In addition, the liveliness of the water is increased by the special fountains that are switched on at intervals and produce small bubbles just above the surface of the water.

Location: Heemstede, the Netherlands
Designers: Hosper | Berrie van Elderen, Marike Oudijk
Partners: architecture: Stijlgroep , Braaksma & Roos architects, MYJ groep architects, HMADP architects
Glass art: Hermine van der Does
Client: Hopman Interheem Groep
Area: 730 square meters (pond), 14 hectares (estate)
Date of completion: 2007
Photography: Pieter Kers
Awards:
Finalist Dutch Design Awards 2008
Winner Arie Kepplerprijs 2009
Nomination Best Private Plots 2010
Included in the Yearbook Landscape Architecture and Town Planning in the Netherlands 2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more