// arthitectural / Architecture / Ingenhoven International Architects | Daniel Swarovski Corporation

Ingenhoven International Architects | Daniel Swarovski Corporation

Architecture Ingenhoven International Architects | Daniel Swarovski Corporation

The transparent office building for 500 employees of the Swarovski Corporation is situated in the East side of Lake Zurich, 19 kilometres away from the city of Zurich, in the village of Männedorf. The main focus of the design is the view of the lake, the transparency of the façade as well as the arrangement of the work places.

Underneath the raised second floor the ground floor houses a lobby with a lounge, a restaurant and rooms for conferences and workshops. The upper floors contain largely open offices for maximum flexibility. There are 170 parking spaces on the basement level.

The design and the sustainable concept follow the Swiss Mingerie eco-standard. Water from the lake is used both for the heating as well as the cooling.

The client wanted to promote team work through open and transparent offices in cutting edge sustainable building. The architecture should support and initiate informal and formal communication between the employees from all levels.

Flexible and reversible office layout should allow for quick and easy organizational change. The brief called for highquality workplaces for all employees. The orientation of the building and the all-glass facades make maximum use of the qualities of the site. The client wanted workplaces that stimulate creativity and well-being and allow for barrier-free communication, creating a “community” workplace experience with a balance between open and protected areas and transparent partition walls.

The project was designed and built from November of 2007 until July of 2010. After a hearing in October 2007, in November of the same year the decision was made to commission ingenhoven architects.

In January of 2008 a local branch office was registered and in March of 08 the building application filed. The detailed design took place between April and November of 2008. After receiving the project approval in September of 2008, the tendering took place between October and December of 2008. Construction lasted from January of 2009 until July of 2010.

Location: Zürich, Switzerland
Architects: Ingenhoven International Architects
Project Team: Christoph Ingenhoven, Hoxter Thomas Mann, Andre Barton, Ingo Faulstich, Marion awareness space, Stefan Henfler Jörg Püschel, Alexander Thieme, Marc Oliver Wehner, Lutz Büsing
Structural and façade design: Werner Sobek Ingenieure
Client: Swarovski Immobilien AG
Surface area: 19.089 sqm
Project year: 2007-2010

WAF Awards 2011Shortlisted in Office Category

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • tsogii

    hi i like swarovski. i live in ulanbaatar mongolia. i want to go your company. this building arthitectur very very nice. good luck all

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more