// arthitectural / Architecture / Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio Asiain

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio Asiain

Architecture Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiain

The Town council of Asiain, a small community located in the municipality of Olza, proposed a simple program when decided to build an extension for the old cemetery. An open air area containing the burial niches and a side construction with the autopsy room and a storage unit.

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiain

 

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiainThe limited dimensions of the cemetery and the inexistence of a covered space to provide shade and shelter from the harshness of weather, encouraged to transform the new access into a small pavilion. A prismatic volume, link between the old and the new area, not only used as a roofed platform but also as a module containing the indoor program.

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiain

 

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiainThis new element is made of concrete that, aside from functioning as a building element, provides a sober finish to the surfaces. The main fachades has been conceived as a free-flowing latticework built with rectangular steel hollow sections prime and painted. The access is through a large door constructed with the same metallic elements. The autopsy room and the storage room are bounded with light sandwich panels in a soft grey colour.

Iñigo Esparza Arquitecto | Cementerio asiainReducing the existing wall between the old cemetery and the new extention to 1,50 meters allowed a visual and even a physical connection at the end of the plot. The intervention finalizes with gravel paths and the relocation in the access module of an old renaissance baptismal font.

Location: Navarra, Spain
Architects: Iñigo Esparza Arquitecto
Project name: Cementerio Asiain
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more