// arthitectural / Architecture / Israel Alba | Gardening pavilions

Israel Alba | Gardening pavilions

Architecture Israel Alba | Gardening pavilions

More than just a gardening pavilion, what we have truly wanted to build is a home for gardeners. The project, perceived as a unique system of pavilions, enables the repetition and serialisation for providing unity to the image of the woodland facility, mainly dealing with the topography and the interior distribution according to the needs of every district, which are not always the same.

Israel Alba | Gardening pavilions

© Jesús Granada

Israel Alba | Gardening pavilions

© Jesús Granada

The variation of colours used allows for the personalisation of each pavilion and, furthermore, responds to criteria related to gardening and the identity of the facility. The first decision was to place the pavilions inside the city’s network of green spaces, in the new parks within the recently-built suburban areas, in an attempt to establish a new relationship between architecture and landscape where all is one. We propose simple surrounding or an extruded section by way of framework, where the roof is in continuity with the short vertical planes. We have built the framework using a system of light, pre-industrialised-concrete panels, thereby reducing the time taken to complete it.

Israel Alba | Gardening pavilions

© Jesús Granada

Israel Alba | Gardening pavilions

© Jesús Granada

Israel Alba | Gardening pavilions

© Jesús Granada

The two long fronts, in contact with the parks and their system of access points, constitute the framework locks, built with micro-perforated and folded galvanised steel, in floor-to-ceiling parts which link the interior and the exterior. By day, the pavilion is a solid, opaque and mysterious object while from the interior the limits dematerialize and connect the pavilion to the park. At night, the interior lights up and the pavilion becomes a reference lamp that reaffirms its public nature.

Location: Las Tablas / Vallecas, Madrid, Spain
Architect: Israel Alba 
Project team: Mónica Domínguez (associated architect), Javier Traver, Samir M´hamdi, Zina Petrikova, Ines Steuber
Area: 160 m²
Client: Ayuntamiento de Madrid
Construction company: RODESI, S.L. / MK2
Photographs: Jesús Granada
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more