// arthitectural / Architecture / JagerJanssen architecten BNA | House Baetens

JagerJanssen architecten BNA | House Baetens

Architecture 2388008628_239b24cba5_o

The plot is part of the new urban plan ‘Westeraam’ in Elst, Gelderland, the Netherlands.

The intersection of a planned green strip and an existing avenue provide an architectural opportunity for this a two-storey dwelling. The first floor appears to be cumbersome and heavy materialised: dark bricks with continuous seams result in an abstract rugged character. The second floor will be a wooden shaft: lighter in colour, weight and design.

Open kitchen: The cooking isle is lit by a translucent plane. The kitchen appliances are integrated in the adjacent wall.

The plinth of the building is heavy, due to it’s wild bond masonry with retreating seams. A continuous daylight strip separates the base from the monolithic trespa top floor.

Linear staircase: Perpendicular to the ground floor central axis, a linear staircase connects to the second floor. The orientation of the top floor vestibule is crosswise, thus maximizing the spatial perception of the dwelling. Ascending the staircase, one walks towards the light.

Clients: Sandor & Judith Baetens
Location: Sneeuwjacht 25, 6661 RN ELST, The Netherlands
Function: private dwelling
Gross area: 220 m2
Cost ca.: 300.000
Building period: 15 months
Finished: april 3, 2007

Architect: JagerJanssen architecten BNA
Design team: ir. Alex Jager, architect
ir. Rogier Janssen, architect
ir. Rob Bergervoet, architect
Assistants: Marijn Boterman
Advisors: MADAR Delft, construction
Contractor: Bussman Bouw, Winterswijk
Photography: Rene de Wit

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more