// arthitectural / Architecture / Kariouk Associates | Hurteau-Miller Cottage

Kariouk Associates | Hurteau-Miller Cottage

Architecture Hurteau Miller Exterior 1

This cottage is designed for a couple with a young son and will serve as a center-point for the gatherings of a greatly extended family and will one day become the family’s primary residence. The challenge was to implement an architectural strategy that breaks down very large programmatic requirements and, as a result, the seeming bigness of the proposed home. The spatial system therefore is conceived as a porous and open ground-floor that supports a solid, “private” volume above. All of the primary living and communal functions, such as the indoor and outdoor living rooms, kitchen and eating area, and sauna open either literally or volumetrically to the surrounding lakeshore. The master bedroom suite is also placed on the ground floor since the house is meant to be a home for a lifetime and issues of future accessibility are thus addressed. The upper volume, a heavier wooden box clad of Western Red cedar, is cradled by the seemingly delicate armature below and houses spaces that are introverted, namely the son’s bedroom and guest sleeping areas. This dropping of the second-floor volume into the ground-floor level is meant to create spatial interest and intimacy throughout the large, communal areas of the interior while minimizing the house’s overall size from the exterior.

Location: Val-des-Monts, Québec, Canada
Architect: Kariouk Associates
Architects Team: Paul Kariouk, Chris Davis, Susan Gardiner, Todd Duckworth, Mathew Lahey
General Contractor: Timber Wolf Developments, Donald Thom
Landscape Architect: Heartwood Design and Consulting Ltd., Colin Stewart
Key Materials: Western Red Cedar, pigmented concrete with exposed aggregate, aluminum curtain wall
Completed: 2010
Photo Credits: Photolux Studios, Christian Lalonde

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more