// arthitectural / Architecture / KLab architecture | Placebo Pharmacy

KLab architecture | Placebo Pharmacy

Architecture 0046

The design process for this large (600m2) supralocal pharmacy forced us to shift our viewpoint and come up with a virtual building—a placebo pharmacy. The octagonal shape of the existing structure was re-formed into a cylinder in order to create a spiral which seeks to converse with the rapid motion on Vouliagmenis Avenue, the urban artery on which the building stands.

The panels of the façade are perforated using Braille, which both alludes to the system’s use on pharmaceutical packaging and boosts visibility by allowing the light to find its way into the interior. The new facade also protects the interior while acting as a lure for passers-by.

Inside, the product display mirrors the circular frontage, while a ramp up to the upper level extends the dynamism of the exterior spiral into the interior space.

The Pharmacy is arranged over two floors, the ground floor being the primary shop space with the upper mezzanine floor consisting of ancillary office space used as a temporary surgery for visiting health professionals.

The pharmacy is arranged in plan in a radial pattern with the main cashiers desk acting as the focal point. The product displays fan out from this focal point giving the cashier the ability to view the whole pharmacy from this central area. The drug dispensary, preparation areas and toilets are also arranged off this radial pattern. This pattern gives a natural flow to the space and allows light deep into the center of the plan at all times throughout the day.

Location: Glyfada, Athens, Greece
Architect: KLab architecture | Kinetic Lab of Architecture
Surface: 600sqm
Status: Completed 2009
Photographer: Panos Kokkinias

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Precious Chucks

    Revolving and evolving concept managed beyond the ordinary imagination!

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more