// arthitectural / Architecture / L. McComber ltée | Juliette aux combles

L. McComber ltée | Juliette aux combles

Architecture © Steve Montpetit

Transforming an attic into a bookcase – “Nothing is lost, nothing is created, everything is transformed.”

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Subtraction
In approaching this project, we studied the composition of the existing building and identified multiple layers added to one another over time. These additions had compressed the living space since the original construction dating back to 1880.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Inside the attic, we found that the current flat roof was built on top of a former sloped roof together reaching a thickness of over five feet which was mixed in with layers of tar. Through a subtraction process and by replacing the existing structure with new joists, we gained 5 feet of space, therefore making up a 13 foot height on the third floor. The space of the new master bedroom and artist studio gained in natural light with the integration of a ribbon window where the attic was.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Addition
The floor is organized around a small volume wrapped by hemlock shelves obtained through the careful deconstruction of the roof structure. The patina of the aged wood is preserved and highlighted by contrast as the surrounding are composed of abstract white surfaces. The shelves winding around the volume seem to protect a secret. This volume is sliced in two by a tempered glass roof, bringing natural light into the marble tiled shower.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Abstraction and texture
If the main intervention unfolds on the top floor, several situations were identified throughout the house as opportunities for small interventions. Although textures vary, a white paint finish is applied in order to preserve the origina textures and the beauty of wooden structures while connecting their various expressions together.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

A tailored living space
The changes introduced throughout the house support a contemporary family dynamic. By rethinking space distribution and by integrating moving partitions, the house can adapt to everyday needs with new areas dedicated to children and parents and with added possibilities in terms of privacy. This project puts forward an intervention, which, despite its small scale, expresses with strength and sensitivity the expression of a local architecture. Juliette est aux combles!

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Location: Montréal, Canada
Architect: L. McComber ltée
Photographer: Steve Montpetit, L.McComber

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more