// arthitectural / Architecture / Lyons | Lyon Housemuseum

Lyons | Lyon Housemuseum

Architecture 2010-03-6470-01-LyonHousemuseum- DiannaSnape

The Lyon Housemuseum is an experimental project which speculates on the conjunction of art and living, challenges conventional notions of public and private and explores new relationships between art and architecture through a new hybridised type – a ‘housemuseum’.

Located in Melbourne Australia the building accommodates the daily living needs of a family of four and the requirements of a public museum housing a major collection of Australian contemporary art. The building is open weekly for public tours and for research visits by academics and students. The Housemuseum also hosts an annual program of concerts, artist and architecture talks and other cultural events.

Two large double height spaces – a ‘white cube’ and ‘black box’ – anchor the two ends of the building and are designed explicitly as museum spaces. Private domestic spaces for the family are defined with enclosed boxlike forms and are located across the two levels of the building.

The spaces in the building are ambiguous in their typological readings – the family kitchen doubles as museum café, the black box showing video art is also used for home movies and sleepovers. The private study functions as a research library for visiting academics and students.

As an experimental and speculative project the Housemuseum explores new relationships between public and private, art and living and opens new ground in the dialogue between art and architecture.

Location: Kew, Victoria, Australia
Architect: Lyons
Structural Consultant: Bonacci Group
Civil Consultant: Bonacci Group
Services Consultant: Lyons
Interior Designer: Lyons
Landscape Architect: Lyons
Building Surveyor: City of Boroondara
Builder: Len Bogatin & Associates
Pipe Organ Consultants: Rod Junor, PPO
Year of Completion: 2009
Project Address: 219 Cotham Road, Kew, Victoria, Australia, 3101
Area: 1350 sqm
Key Materials/Products Used: Insitu concrete and steel frame, zinc facade cladding, anodized steel sheet roofing, polished concrete floors, digitally printed timber veneered panel internal wall lings, timber joinery and custom designed timber furniture
Software Used: Autodesk AutoCAD, Rhinoceros, 3D Studio Max
Photographer: Dianna Snape

Awards:
2010 Australian Institute of Architects Harold Desbrowe – Annear Award for Residential Architecture

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more