// arthitectural / Architecture / Massimiliano e Doriana Fuksas | Foligno Parish Complex

Massimiliano e Doriana Fuksas | Foligno Parish Complex

Architecture © Moreno Maggi

This project won the national competition organised by the Italian Episcopal Conference to design new parish centres: “to provide an innovative and decisive landmark in accordance with the latest international research and symbolising the rebirth of the city after the earthquake”.

© Moreno Maggi

The new parish complex is composed of two main elements, which also serve the purpose of providing a religious centre.  The first feature, the church, is a monolith designed in a pure geometric form, a box within a box measuring 30×22.5metres by 25 m in height.  The second feature, an elongated low parallelepiped, holds the Vestry, Pastoral Ministry rooms and Canonical  House.  A third translucent structure, the Weekday Chapel, both joins together and distinguishes the two main structures.  A thrust towards spirituality and quiet prayer blend together in an interplay of beams of natural light crossing the structure both transversely and vertically, projecting towards the main features, the Altar, Ambo and Baptismal Font.

The striking structure is raised one a half metres above grade level.  It can be reached by crossing a parvis, a long walkway leading to the entrance, a clean horizontal cut into the absolute compactness marking the entire front elevation.  A beam of light which interacts with the outside.

All the furniture have been designed by local craftsmen.

© Moreno Maggi

They even help alter how we perceive the works of certain artists.

The artist Enzo Cucchi designed the monumental “Pole-Cross”  sculpture outside the church, which is 13.50 m tall and made of concrete and white Carrara marble, actually turning into an architectural feature itself.

The artist Mimmo Paladino created the 14 stations along the Via Crucis.

© Moreno Maggi

The structural work includes the construction of a parish complex composed by a main volume containing a church, a secondary one containing sacristy, pastoral ministry rooms and priest’s house, and a third volume connecting the previous two, and containing the chapel for daily use.

© Moreno Maggi

Church building: This building is conceived as a box containing another box. The exterior volume, which defines the limits of the main congregation space, is 30×22.5 meters by 25.8 meters high. Both volumes are connected through a few elements (in the shape of a truncated pyramids), which create a series of openings on the walls and bring light to the inside of the building.

© Moreno Maggi

From a structural standpoint:

1. The foundations are made with 13 meter deep, fi100 piles, connected at the top with foundation beams (120x140Hcm). Corresponding to the 4 corners of the building, where the transmitted loads are bigger, plinths have been built; such plinths measure 4.9×4.9 meters in plan, 1.8 m. deep. Five fi100, 11 meter deep piles support each plinth.

2. The finished floor, at 1.5m from the ground level is built with a reinforced concrete slab set on the structural beam grid. The slab is 40 cm deep on the central area and built with concrete class Rck 350, exposure class XC3-XF1, SCC type for improved planarity and hole filling during the pouring phase. Along the perimeter area the depth of the slab goes up to 60 cm with concrete class Rck 500, SCC type; in this area the slab receives the load from the columns and cantilevers 70 cm. The cantilevered slab is reinforced with FeB44K rebars and Fe510B steel profiles to support the elevated structural efforts transmitted by the structure.

3. The structure of the external volume consists of reinforced concrete columns (80 cm depth and variable width) with reinforced concrete beams connecting them and defining wall openings. The walls in exposed concrete, are built with styrofoam panels covered with a 10cm reinforced concrete layer on both sides (fi8/15”x15” mesh). For these elements reinforced concrete class Rck 400, SCC type was used. In coincidence with the columns, the concrete layer of the walls get deeper to guarantee a better connection between wall and column. Both concrete layers forming the walls are linked with each other through metal elements.

4. The internal wall is supported by a steel structure and wrapped with a metal mesh for plaster to be applied to it. Profiles used are HEB300, IPE300 and HEA 300 (Fe430), and round f30 bars (Fe510).

5. The roof structure is made with steel beams; the main beams in Fe510 steel, spanning 21 meters measure 90×60 cm. The secondary beams supporting the “hung” wall are 90cm deep by 30 cm wide (Fe 510), while the internal elements are 65cm deep trusses spanning 5.40 meters (Fe430). A second layer of 65cm deep trusses, perpendicular to the first one spans 2.45 meters. The roof is finished with a reinforced concrete slab.

6. The access ramp to the church is built with a prefabricated concrete slab (4+20+4 cm), bearing on 40cm “Poroton” walls. The foundations are built with 140x50H cm inverted T beams linked together with 40x30H elements; the structure connects to the church main body with a 1.5cn seismic joint.

© Moreno Maggi

Service building:The building is a long, low box measuring 52.40×2.00 meters by 8.30 meters high. It is composed by an elevated plane at +1.50 from the ground level (level 0), a first floor at +4.70 (level 1) and a flat roof.

© Moreno Maggi

From a structural standpoint:

1. The foundations are superficial, inverted beams, located at about -1.40 m. from the ground floor.
2. The floor at level 0 is made of prefabricated slab (4+26+4 cm) on 30 cm deep beams.
3. Level 1 is built in two different ways; in the areas where the slab is a double bay structure, a prefabricated slab system was used (4+26+4 cm on 30cm beams). Where the slabs are built as a single bay structure ISO-CAP slabs (4+26+4cm) on TMR slabs were used.
4. The roof floor has the same characteristics as level 1.
5. The stair is built as a 27cm deep concrete slab with 14f16 rebars.
6. The access ramps are built with UPN 300, IPE 200 and HEA 200 steel profiles (Fe430). The foundations are 90x90x60H cm and 70x220x60H plinths linked together with 30×30 cm elements; class Rck 300 exposure XC2 reinforced concrete was used.

© Moreno Maggi

Chapel for daily use: This structure connects the volume of the church with the service building; it measures 10.60×5.10 meters in plan, it’s 3.50 meters high.
The floor slab is built with HEB200 steel beams, the roof plane with HEB 160 steel beams. The seismic joint, at the ground floor, has a minimum dimension of 1.5cm while at the roof level it’s 4.5cm. minimum.

Profiles are placed every 2.12 meters and span about 5.10 meters. Both slab are built with metal decking, concrete slab and metal mesh.

For general structural calculations the following parameters have been considered:

Foundations seismic coefficient e = 1,0
Seismic intensity coefficient C = 0.10 S = 12
Structure coefficient b = 1,2
Seismic protection coefficient I = 1,2

Location: Foligno, Italy
Date: 2001-2009
Client: Conferenza Episcopale Italiana – Diocesi di Foligno
Architect: Massimiliano e Doriana Fuksas
Total area: 20690 sqm
Building area: 610
sqm
Parish complex: 1300 sqm
Cost: 3.600.000 euro
Project director: Adele Savino
Structure: Ing. Gilberto Sarti
Service: A.I. Engineering
Artists: Enzo Cucchi, Mimmo Paladino
General contractor: Ediltecnica spa
Stone forniture FUKSAS DESIGN: Scalpellino Maurizio Volpi
Wood forniture FUKSAS DESIGN: Falegnameria Bertini
Lighting FUKSAS DESIGN: Iguzzini illuminazione

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • MAXHE SPIRO

    GRANDE COSTRUZZIONE!!!!!!!!!! SPAZI BEN TROVATI. RAPORTI OTTIMI!!!!!!!!!!! E UN GRANDE !!!!!!!!!!!!!!!

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more